in

10 stvari koje svakodnevno radite, a zbog kojih možete biti uhapšeni u ovih 10 zemalja

U različitim zemljama važe različiti zakoni

Piplmetar

Ono što je u jednoj zemlji dozvoljeno u drugoj je zabranjeno i ponegde se čak i kažnjava zatvorom. Predstavljamo vam spisak od 10 stvari koje Srbi svakodnevno koriste i 10 zemalja u kojima su zabranjene.

#1 Rusija: Francuski sir

Kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja u vezi sa ukrajinskom krizom, vlasti Rusije zabranile su u avgustu 2014. godine uvoz određenih proizvoda iz zemalja Evropske unije, SAD, i svih ostalih zapadnih zemalja koje su bile umešane u spor.

#2 Kanada: Dečija hodalica

Tokom istraživanja u 2004. godini, kanadski naučnici ustanovili su da hodalice, zbog toga što detetu omogućavaju veću mobilnost nego što je inače ima, mogu izazvati brojne povrede, uključujući povredu glave, lomljenje kostiju, pa čak i smrtni ishod.

[quads id=2]

#3 Iran: Lutke za butike

Kao odgovor na sve veći uticaj Zapada, Iran je 2009. godine zabranio izlaganje svih ženskih plastičnih lutaka u radnjama sa garderobom koje poseduju izražene obline i ne nose hidžab.

#4 Severna Koreja: Džins pantalone

U Severnoj Koreji se plave džins pantalone smatraju simbolom SAD, pa je nošenje ovog odevnog predmeta ilegalno.

#5 Sent Lusija: Japanske četke za brijanje

Zbog skandala sa kontaminacijom četkica antraksom koji se dogodio početkom 20. veka, u ovoj zemlji čak i danas zabranjen je njihov izvoz i uvoz iz Japana.

[quads id=2]

#6 SAD: Kinder jaje

Čuvena poslastica u kojoj se krije igračka zabranjena je u Americi iz bezbednosnih razloga – smatra se da bi mlađa deca mogla da se uguše plastičnim delovima.

Klikom na ovu sliku možete samo nju šerovati na društvenim mrežama

#7 Singapur: Žvakaća guma

Posedovanje i žvakanje žvakaće gume nikad nije bilo ilegalno u Singapuru, ali su zbog toga što se teško uklanjaju sa ulica njihova prodaja i uvoz zabranjeni 1992. godine.

#8 Japan: „Vik“ inhalator

U Japanu je zabranjeno izdavanje lekova bez recepta koji sadrže supstancu pseudoefedrin.

[quads id=2]

#9 Tajland: Film „Ana i kralj“

Zbog toga što vređa tajlandsku monarhiju i ne oslikava pouzdano istoriju ove zemlje, film „Ana i kralj“ zabranjen je u Tajlandu.

#10 Saudijska Arabija: Maske za prerušavanje

Saudijska Arabija zabranila je 2013. godine uvoz i prodaju masaka sa likom Gaj Foksa, protagonste filma „V for Vendetta“. Danas isti zakon važi za sve maske za prerušavanje.

(Vestionline)

Loading...