in

Tužno

ANDRIĆ I CRNJANSKI SE PREVRĆU U GROBU: Škola iz Beograda bacila gomilu knjiga u smeće, selo JOVAC ih spasilo i ima APEL (FOTO)

Facebook/Selo Jovac

Fejsbuk stranica Selo Jovac objavila je vest da je pre dve nedelje biblioteka Osnovne škole „Banović Strahinja“ iz Beograda bacila gomile knjiga u smeće jer nisu „bakteriološki ispravne“.

Saopštili su da će oni preuzeti sve knjige i apeluju da se knjige ne bacaju.

Oni, kako navode, žele da se zaraze bakterijom znanja.

Njihov status prenosimo u celosti:

– Pre dve nedelje, nekoliko stotina knjiga našlo se u kontejneru ispred škole „Banović Strahinja“ na Banovom brdu, pod izgovorom da su stare i BAKTERIOLOŠKI NEISPRAVNE (po tome je Miroslavljevo jevanđelje, jedan od najznačajnijih spomenika naše pismenosti iz 12. veka, radioaktivno).
Da li su Homer, Gogolj, Vern, Veselinović i Andrić zaslužili da njihova dela završe ovako i, ako znamo da postoji mnogo gradova i sela bez biblioteke, a među njima je i naše, da li su mogle da dobiju neko bolje mesto i namenu?
Za razliku od gospode sa Banovog brda, mi želimo da se zarazimo „bakterijom“ znanja, pa ovim putem pozivamo sve pojedince, biblioteke i obrazovne ustanove koje imaju „bakteriološki neispravne“ i knjige za bacanje, da nam se jave u komentaru ili porukom i proslede ih nama, a mi ćemo od njih formirati biblioteku i boriti se protiv bakterija neznanja, gluposti i ograničenosti.
Unapred zahvalni Jovčani

(Piplmetar.rs)

Loading...