in

Tužno Vrh

Bili su muž i žena u više od 25 filmova, evo šta je Ljubiša Samardžić mislio o Mileni Dravić

– Svako ko u sebi nosi spremnost na saradnju, na učenje i slušanje, na žrtvu pre svega, bio je za mene dragocen – rekao je

Umro je naš voljeni Ljubiša Samardžić u 81. godini od teške bolesti. Bio je jedan od najboljih i najvećih jugoslpvenskih glumaca. U više od 25 filmova on i Milena Dravić bili su muž i žena.

I sam Ljubiša Samardžić uvek je govorio da je film uprkos značaja snažne individualnosti, pre svega i ponajviše kolektivan čin, s glumom „kao segmentom tog zajedničkog stvaralaštva“.

UMRO LJUBIŠA SAMARDŽIĆ U 81. GODINI Ovo je njegov zadnji intervju

POTRESNA SUDBINA LJUBIŠE SAMARDŽIĆA Sin mu umro u 34. godini od leukemije, a on polako venuo i na kraju svenuo

O tome šta misli o filmskim partnerima, Samardžić je jednom prilikom rekao:

– Svako ko u sebi nosi spremnost na saradnju, na učenje i slušanje, na žrtvu pre svega, bio je za mene dragocen. Gluma je nadopunjavanje, nadigravanje, dodavanje, pomeranje svojih i tuđih mogućnosti, pomoć u nevolji.

– Bio sam, priznajem, srećne ruke da u svojoj dugoj karijeri i ja obilato delim, ali i dobijam tu pomoć, jer glumac, osobito dok je mlad, nije sposoban da otkrije sve svoje mogućnosti. Zato mu partner ili partnerka, pomažu da spozna samoga sebe. Meni je to, pre svih, pomogla Milena Dravić – dodao je.

Zaigrali su zajedno još u onoj sad već antologijskoj „Prekobrojnoj“ 1962. godine – ona, seljančica Malena – on, smešni Mikajlo, i nikada se više, kao partneri, nisu razdvojili.

ljubiša samardžić i milena dravić

Imali su preko 25 zajedničkih uloga. To je sigurno jugoslovenski i evropski rekord, možda i svetski.

Povremeno bi se, doduše, rastali, prošle bi i dve-tri godine bez zajedničkog posla, a onda bi ih ponovo sastavila ruka nekog reditelja ili scenariste, svesnih da film u kojem igraju kao neposredni partneri Milena i Ljubiša ne može da promaši.

Tako je odista i bilo.

ljubiša samardžić i milena dravić

 

Igrao je Ljubiša Samardžić u međuvremenu sa mnoštvom partnerki, sa Olgom Vujadinović, Verom Čukić, Stanislavom Pešić, Špelom Rozin, Silvom Košćinom, Nedom Arnerić, Svetlanom Bojković, Ljiljanom Šljapić, Sanjom Vejnović i ko zna s kim još sve.

ljubiša samardžić i milena dravić

Igrao je s lepim ženama, dobrim glumicama, snažnim indivudualnostima, ali je Milena ostala nezaobilazna, neprevaziđena – partnerka za ceo život, koja se voli, kojoj se veruje, za koju se žrtvuje ako treba.

ljubiša samardžić i milena dravić

– O Mileni se osećam nekako najkompetentniji da govorim, jer je i ona, kao i ja, pred očima javnosti izdržala, opet kao i ja, sva iskušenja i provere – iskreno je govorio veliki glumac.

ljubiša samardžić i milena dravić

– Prvim svojim koracima Milena je unela u našu kinematografiju mladost, lepršavost, prćavost, šarm, detinjastu ljupkost koji su, uz ogroman prirodni dar, na juriš osvojili srca producenata, reditelja, gledalaca. Srećan sam što sam uz nju ušao u kinematografiju i uz nju tu i ostao – dodao je i na kraju završio rečima:

ljubiša samardžić i milena dravić
Wikipedia foto

– Milena je na početku bila mlado, bezazleno devojče s prostosrdačnim licem, dakle tipična „naivka“, kako mi to kažemo, a već posle samo dve-tri godine postala je i izvrsna dramska glumica.

ljubiša samardžić i milena dravić

Nije nimalo čudno što je proglašena „prvom damom našeg filma“ i što se mnogi pitaju – kada će, i da li će, biti rođena glumica ravna Mileni?

ljubiša samardžić i milena dravić

(Piplmetar.rs/Yugopapir)

Loading...