Zbog čega zamena stolarije predstavlja strategiju za dugoročnu štednju

od strane | maj 31, 2023 | Biznis | 0 Komentara

https://www.freepik.com/free-photo/woman-holds-child-her-arms-hugs-her-mother-white-shirt-is-playing-with-her-daughter-family-has-fun-weekends_10705771.htm

Renoviranje stambenog prostora neophodan je proces sa kojim se pre ili kasnije susreće svako ko poseduje nekretninu. Udoban i funkcionalan životni prostor  iziskuje povremena ulaganja, redovno održavanje i čišćenje, a zamena stolarije predstavlja veoma čestu intervenciju. Ovom projektu pristupamo i iz estetskih razloga, ali prvenstveno, kako bismo povećali energetsku efikasnost i poboljšali termoizolaciju objekta. Ovakav poduhvat iziskuje određeni budžet, pa se iz tog razloga njegova realizacija veoma često odlaže, ali posedovanje adekvatne stolarije nam dugoročno može uštedeti dosta novca.

Današnja tehnologija iznedrila je materijale visokog kvaliteta čijim odabirom ćete rešiti problem termoizolacije i smanjiti cifre na računu za struju. Osim toga, provodićete vreme u prostoru koji ima odgovarajuću temperaturu tokom cele godine, a bez rasipanja energije.

Izrada plana renovacije

Zamena stolarije nije nimalo jednostavan poduhvat, stoga je neophodno prikupiti sve potrebne informacije kako biste napravili konkretniji plan. Nakon što ste konačno doneli odluku da je vreme za zamenu, utvrdite vaš budžet, jer će od njega zavisiti svi dalji koraci. Naravno, uvek ostavite prostora za nepredviđene troškove, jer ih renoviranje uvek u sebi krije. Zatim, sledi potraga za majstorima koji imaju dobru reputaciju i čiji kvalitet rada se prepoznaje. Sigurno da su takvi majstori nedeljama unapred bukirani, zato je važno kontaktirati ih na vreme i pronaći prvi slobodan termin. Odabir vrste stolarije igra veliku ulogu u celom procesu i predstavlja ujedno i najčešću nedoumicu koja se javlja. Vaš budžet i iskustva drugih vam mogu pomoći da donesete konačnu odluku.

Kvalitet na prvom mestu

Budući da je reč o značajnoj investiciji i da se zamena stolarije ne radi toliko često, kvalitetni proizvođači moraju biti prioritet. Kvalitet proizvoda definitivno utiče na vek trajanja, ali i na uštedu energije koju ćete dobiti njihovim instaliranjem. Zbog svoje pristpačnosti, PVC materijali spadaju u jedne od najtraženijih, ali zato funkcionalni alu prozori čija cena govori o visokom kvalitetu, predstavljaju pametnu investiciju i trajnije rešenje kada je u pitanju termoizolacija objekta. Prozori od aluminijuma odlikuju se velikom otpornošću na različite vremenske uslove, stoga jesu odličan toplotni, ali i zvučni izolator. Inovativnim dizajnom koji prati najnovije arhitektonske trendove, osvežićete vaš objekat i i doprineti njegovom modernijem i originalnijem izgledu.

https://www.freepik.com/free-photo/male-worker-factory_4410596.htm

Energetska efikasnost i značaj zaštitinog stakla

Svaka stolarija vremenom dotraje, a osim što izgubi svoju nekadašnju estetiku, zaslužna je i za rasipanje toplotne energije. Zimi je potrebna velika količina energije kako bi se prostor zagrejao, a leti nikako ne možemo da se rashladimo. U tim trenucima prinuđeni smo da trošimo više toplotne energije, a kao rezultat imamo astronomske račune za struju, i utičemo na povećanje emisije štetnih gasova. Promenu možemo postići kompletnom zamenom stolarije i time poboljšati energetsku efikasnost objekta. Pored vrste okvira, moramo posebnu pažnju staviti i na tip stakla. Zaštitno staklo ima jednako važnu ulogu u očuvanju toplote, odnosno hladnoće, a čini veliki deo površine stolarije. Kvalitetno staklo i pored svoje temperaturne funkcije, ima i zvučnu izolaciju, što predstavlja značajan faktor prilikom renoviranja, pogotovo ukoliko živite u kraju koji je bučniji i urbaniji.

Kada je vreme za zamenu stolarije?

Postoje vrlo specifični znaci koji ukazaju na to da je stolarija vašeg objekta dotrajala, te da joj je potrebna kompletna zamena. Sklonost propuštanja spoljnog vazduha i otuda nemogućnost da adekvatno zagrejemo ili rashladimo prostoriju jedan je od uobičajenih simptoma stare stolarije. Ukoliko se tokom hladnijih meseci na zidovima pojavljuju vlaga i buđ, trebalo bi da obratite pažnju na dotrajalost vrata i prozora u vašem domu. Najverovatnije je reč o potrošenim zaptivačima za prozore, što rezultira propuštanjem vlage i vazduha. Buka spolja vam je postala neprijatna i primetili ste da je glasnija u odnosu na pre – verovatno da je došlo do oštećenja dihtunga ili da postoje pukotine koje propuštaju zvukove. Nekada je samo i estetski faktor dovoljan razlog za kompletno renoviranje i instaliranje nove stolarije, jer želite da osvežite vaš objekat i učinite ga modernijim.

Zamena stolarije predstavlja zahtevan projekat koji podrazumeva određeni budžet i jasno kreiran plan za njegovu realizaciju. Međutim, kada sagledamo sve prednosti koje dobijamo instaliranjem nove stolarije, dolazimo do zaključka da je reč o pametnoj investiciji koja će nam uštedeti mnogo novca na duže staze.