in

DR KEROL SKOT Pravo vreme za razvod ne postoji, ali ga deca najteže podnose sa 11 godina

“Ali znajte da će čak i dvogodišnjaci primetiti da se nešto događa, jer će biti svesni promene na emocionalnom, a ne samo na kognitivnom nivou. Pogotovo ako su jako privrženi oboma”, kaže dr Kerol

https://www.irishtimes.com/life-and-style/divorce-irish-style-1.2068656

Dečji psiholog dr Kerol Skot kaže da deca uvek teško podnose razvod. Profesor Vladeta Jerotić tvrdi da je najbolje, ako već do toga mora da dođe, da se roditelji raziđu do detetove 3. godine. Doktor Kerol Skot tvrdi da je najgore vreme za razvod onda kada dete napuni 11 godina.

Mnogi parovi ostaju u lošem braku zbog dece ili čekaju da ona odrastu da bi se razišli, ali stručnjaci kažu da, što je dete starije, trauma će biti veća.

Razvod je uvek jako težak, bolan i štetan, i najviše utiče na dete, ali kako će ga dete prihvatiti, tj. koliko će ostaviti traga na njemu, zavisi od njegove starosti, piše Index.hr.

Ilustracija: Pixabay

“Ali znajte da će čak i dvogodišnjaci primetiti da se nešto događa, jer će biti svesni promene na emocionalnom, a ne samo na kognitivnom nivou. Pogotovo ako su jako privrženi oboma”, kaže dr Kerol.

Što je dete starije, situacija će biti traumatičnija, “posebno u dobu od oko jedanaest godina”, tvrdi ovaj strunjak. On objašnjava i zbog čega.

Do tada je dete već preživelo dobrih deset godina s oba roditelja, razvilo dubok odnos sa oboma, shvatilo važnost porodice, ali su deca tada još uvek nesamostalna i suviše egocentrična i svaki problem među roditeljima, pa i sam razvod, shvataju mnogo teže, sa više problema: povlačenjem u sebe, somatskim poteškoćama, depresijom.

“Sam razvod nije najteži deo”, kaže doktor. “Najteži deo je sukob do kojeg dolazi tokom i posle razvoda.”

To je posebno opasno ako se odvija pred decom, kad se roditelji svađaju i napadaju jedno drugo i kad detetu govore samo ružne stvari o onom drugom.

“U ekstremnim slučajevima, kad se roditelji stalno sukobljavaju pred decom, razvod bi mogao čak da bude i koristan.”

Opasno je kada jedan od roditelja posle razvoda bukvalno prestane da bude roditelj. Tada deca smatraju da su odlaskom jednog od roditelja izgubili jedan deo sebe.

“Nema goreg za dete od takve situacije. Ako želite da ga učinite nesrećnim, pogledajte šta se događa kad se roditelj ne pojavi u dogovoreno vreme za sastanak.”

Stvari se nešto menjaju kad deca uđu u tinejdžersko doba jer tada su sposobnija da kritički razmišljaju i sve više teže samostalnosti i pronalasku sopstvenog identiteta, jer više nisu duboko vezani za porodicu i nisu im roditelji potrebni više kao pre.

“Kada dete uđe u pubertet, može bolje da razume i prihvati razvod roditelja, a nekad se i sami zalažu za razvod nego za ostanak u porodici sa puno štetnih posledica”, zaključuje doktor i dodaje da će deca neminovno patiti, i da će im biti potreban period prilagođavanja koji obično traje oko godinu i po dana.

(Piplmetar.rs/Index.hr/Nedeljnik)

Loading...