in

DR SVETOMIR BOJANIN Nije prirodno da se mama i tata prave drugovi svojoj deci

Postoje razgovori. Razgovaramo da bismo nešto saznali, a ne da bismo nekome nametnuli svoju mudrost. Razgovaramo da bismo nešto čuli i da bismo napravili ravnotežu između naših horizonata i posmatranja sveta tog drugoga sa kojim razgovaramo – kaže Bojanin

doktor Svetomir Bojanin
Printksrin, piplmetar

Doktor Svetomir Bojanin je u svojoj dugogodišnjoj karijeri dobro proučio socijalnu psihijatriju. a bavio se i psihoterapijom na Institutu za mentalno zdravlje.

Prvi je na Beogradski univerzitet uveo Neuropsihologiju i reedukaciju psihomotorike, a taj predmet predavao je i na Defektološkom fakultetu.

– Postoje razgovori. Razgovaramo da bismo nešto saznali, a ne da bismo nekome nametnuli svoju mudrost. Razgovaramo da bismo nešto čuli i da bismo napravili ravnotežu između naših horizonata i posmatranja sveta tog drugoga sa kojim razgovaramo. Jer, razumevanje je postalo iz ljubavi. Bez razumevanja nema ljubavi. Dete puno toga razume kad mi njega razumemo. Tu počinje njegovo osećanje ljubavi prema nama. Nije prirodno da se tata i mama prave drugovi svojoj deci – rekao je Bojanin i dodao:

– Dete ima potrebu da ima drugove, s njima hoće da se valja po patosu, da igra fudbal. Ima potrebu i da ima učiteljicu, koja ga uči stvarima, pojmovima, ponašanjima. A ima mamu i tatu koji ga vole neizmerno, ali čija ljubav ima i određeni smisao. Dete ima potrebu da ima autoritet. Ne autoritet kamdžije i šamara, nego autoritet časnog i estetskog ponašanja. Biti prirodan znači: truditi se da se ponašaš što bliže sprezi odnosa časnog i estetskog.

(Piplmetar.rs)

Loading...