in

Tužno

ER SRBIJA ĆE DOBITI VASPITNU PACKU OD STRAZBURA Čedomir Antić se oglasio ponovo zato što mu dete nisu pustili u avion

– Strašno je što je moje dete, koje je 100 odsto invalid, žrtva segregacije i što su mu uskraćena osnovna ljudska prava – rekao je

Foto: MC.rs

Juče smo preneli vest da autističnog sina Čedomira Antića nisu pustili u avion za more samo zato što je plakao i što su smatrali da će time uznemiriti ostale putnike.

Čitao sam uvredljivo saopštenje „Er Srbije“, u kojem tvrde da je moje dete bilo agresivno i da mu nisu dozvolili ulazak u avion, kaže Čedomir Antić

– Strašno je što je moje dete, koje je 100 odsto invalid, žrtva segregacije i što su mu uskraćena osnovna ljudska prava. Strašno je što živimo u zemlji u kojoj onaj ko je moćan ima sva prava, a onaj ko je nemoćan nema nikakva – kaže za Kurir istoričar Čedomir Antić povodom izbacivanja njegovog autističnog sina Vida (11) sa leta „Er Srbije“ na relaciji Beograd-Tivat, kojim je u nedelju 6. avgusta trebalo da sa sestrom, majkom i bakom otputuje na odmor u Crnu Goru.

Antić je ogorčen ponašanjem nadležnih na Aerodromu „Nikola Tesla“ i iz „Er Srbije“ jer se, kako kaže, niko od njih nije udostojio ni da se predstavi.

Foto: MC.rs

Na sud zbog pravde

– Čitao sam uvredljivo saopštenje „Er Srbije“, u kojem tvrde da je moje dete bilo agresivno i da mu nisu dozvolili ulazak u avion kako ne bi uznemiravao druge putnike. To apsolutno nije tačno. Tražićemo na sudu snimke sa aerodroma. Na sudu ćemo to rešavati pre svega zbog pravde, ali i hiljada druge bolesne dece. Neka mi kažu koliko su dece sa autizmom iz EU i Amerike vratili. Lako je tako se ponašati prema građanima Srbije. „Etihad“ ima posebnu ustanovu koja se bavi osobama koje boluju od autizma, decu su vodili na simulacione letove, a ovi ovde se ponašaju kao u srednjem veku – kaže Antić.

Foto: MC.rs

On je posebno povređen načinom na koji je dete sprečeno da putuje.

– Bili smo svega pet ili šest minuta u redu za čekiranje kad se Vid rasplakao. Objasnio sam službenici, za koju mi je kasnije rečeno da je supervizorka, da se dete ne plaši letenja, nego da boluje od autizma. Odmah je rekla da ne može da putuje i uputila me kod lekara, koji ga nije ni pregledao, a zabranio mu je let zato što nije pod sedativima. Tri godine sam više bdeo nad njim nego što sam spavao i nikad mu nisam dao sedative jer su mi to savetovali lekari, a sad treba da mu ih dajem zbog neljudi iz „Er Srbije“ ili sa aerodroma – ogorčen je Antić.

Foto: MC.rs

Predsednik Centra za međunarodnu politiku i održivi razvoj Vuk Jeremić smatra da ovakve situacije nisu retkost.

Nastavak na sledećoj.

Loading...