Svetske brojeve o otpadu od roka se uspešno objavljuju: oko jedne trećine svih oblika proizvedenih za ljudsku ishranu je izgubljeno ili bačeno. Da je otpad od obroka nacije, mogao bi biti treći po veličini emiter gasova staklene bašte u Kini i Sjedinjenim Državama.

Otpad od roka sa jednom formulom bi se možda mogao i uzeti u obzir uzeti u obzir , ograničavanjem količine broja koji se bacaju u rezidenciji.

U Norveškoj – gde se svake godine baci više od 450.000 stotina iznosa, u potpunosti zbog toga je sticao kakav je novi način upotrebe – i prešao novi način upotrebe. produži rok trajanja i smanji gubitak obroka.

“Znamo da postoji preovlađujuće varijacije između nekovanih materijala i proizvoda formulacije emisije u životnu sredinu. Uprkos realnosti da povećanje i voće imaju nizak opseg emisije, ove namirnice imaju kratak rok trajanja“, priznaje istraživač Tone Mari Rode iz Norveškog instituta za hranu, ribarstvo i studije (NFK) .

„Kao rezultat ove istine, od velike je važnosti predstaviti im duži rok trajanja i odlučiti se za prestanu u smeću.”

Posada Norveškog instituta studije o hrani, ribarstvu i akvakulturi (Nofima), u okviru četvorogodišnje studijske misije ‘iNOBok’, istražuje šest inovativnih načina obrade: prekomerno opterivanje, mikrotalasi, pulsirajuća električna polja, ultrazvuk, UV svetlost i voda aktivirana plazmom. Norveškim institutom za studije održivosti (Norsus), Findusom i Fjordlandom, između ostalih.

Pronalaženje zamene za autoklavnu terapiju

Uopšteno je za proizv ođače obroka da se proizvode proizvodima koji koriste toplotu u autoklavu – oblik štetnika u kome se organizmi unutrašnjeg obroka inaktiviraju – da obeshrabruje očiglednu sigurnost obroka i produkuje rok trajanja(međusobno zasnovana zasnovana. ekipe iNOBok-a, „nekoliko“ izaziva postoji u korišćenju ove tehnologije. Toplota koja želi da ukloni mikroorganizam može uticati na kvalitet obroka, a terapija je redovno zgodna i zahteva resurse u slučaju vremena, vode i struja.

Neki od načina obrade koje iNOBok testira mogu i zameniti tehnologiju taj način utvrditi na vreme i ispuniti uz manji uticaj na atmosferu.

Terapija autoklavom obezbeđuje sigurnost obroka (protiv mikroorganizama sličnih E Coli) i produžava vek trajanja. GettiImages/EzumeImages
microwave EasyBuy4u

„Što se pre i nežne obroče, jednostavno se čuva kvalitet ličnosti u slučaju mode, boje i ishrane“, ​objasnili su istraživači.

Produženje roka trajanja jaja uz pomoć tehnologije prekomernog soja ​

Obrada visokog naprezanja je metodologija veoma veličanstvenog izgleda, kao kada su izloženi do nepristojnih pritisaka – prekomernih čak 6000 bara – njegov rok trajanja bi možda mogao štaviše pošteno u svakom slučaju mogao da se utrostruči kada se stavi pored svežeg proizvoda.

Metodologija je već zastarela u proizvodnji u proizvodnji. slučaj od dva do tri meseca računajući na sortu. Obrada visokog naprezanja se dešava na sobnoj temperaturi ili u rashlađenim instancama, što svaki čuva prehrambene mehanizme i pomaže da se uhvati u koštac sa modom.

Posada Nofima je istraživala korišćenje napretka trajanja preteranog trajanja. trajanja, na Uzimajući u posmatranju dok kompletna jaja dobijaju produženi rok trajanja, identična se ne mogu priznati za jaja kada su jednom puknutu ili kada se napravi masa

dogodila se masa(nastala masa(nastala masa.( dodajte konzervanse ili mu dajte kombinovanu toplotnu terapiju da biste produžili vek trajanja. Umesto toga, izlaganje mase je prekomernom naprezanju produžavala rok trajanja, našli su se na istraživačima. Osim toga, postoje različite funkcionalne prednosti.

„Kada je masa jaja tretirana prekomernim naprezanjem jednim bila preplavljena, pena se povećavala i pena je zadržala svoju količinu. istinski veoma dugo bez kolapsa“, eminentni istraživači. „Kombinacija je pored toga dobila povećan kapacitet emulgiranja, što bi moglo da se uveri u različite oblike i kuvanja obroka.“​ Petao u mikrotalasnoj pećnici, bilo ko?​

Još jedna metodologija obrađuje koju istražuju istraživači su mikrotalasi. Mikrotalasne pećnice, koje postoji, poznate su porodičnim kuhinjama, ali nisu toliko stare u obrocima.

Ključna sijajna stvar u korišćenju mikrotalasnih pećnica, a neotvorenom toplotnom vodom, koja se toplotom bavi. se normalno smanjuje kada se stavlja pored dotrajalog autoklaviranja.

Jedno ispitivanje koje su sproveli istraživači vatrenog petla, koji je nekada bio pržen i pakovan na dva različita načina: u atmosferi vakuuma. Neki uzorci su dodatno obrađeni korišćenjem prekomernog naprezanja ili mikrotalasnih pećnica. Zatim su sačuvani na 4°C.

“Vakumirani petao je imao vek trajanja od četiri nedelje, dok su uzorci prekomernog naprezanja sačuvani više od tri meseca. Pored toga, mikrotalasni uzorci su pokazali ogroman kapacitet,” ​eminentni istraživači.

microwave EasyBuy4u

Mikrotalasne pesme poznate su u porodičnim kuhinjama, međutim, ne izgleda da su toliko stari u obrocima naizmenično. GettiImages/EasiBui4u

microwave EasyBuy4u

Tehnologija električnih polja je još jedna metodologija obrade koju istražuju Nofima i iNOBok partneri. Formula opisuje izlaganje obroka električnim poljima ukratko impulsima različite dubine. „Ono što se onda dešava je da se pore stvaraju unutrašnji ćelijske membrane proizvoda od roka. Ovo se završava opcijom prednosti, zajedno sa time što počinje čini raznovrsnim ili zajedničkim za ljuštenje i daje veće prinose kroz ekstrakciju“, objašnjava()učava.

U Španiji, istraživači na koledžu u Saragosi su primenili tehnologiju za nestašice, što je rezultovao ‘veliko kraćim’ vremenom sušenja kada se stavi pored kobasica proizvedenih u okviru uobičajene formule. Potrošnja energije je još jednom smanjena za 50%.

UV svetlo na mesu, ultrazvuk na mlečnim proizvodima​

UV svetlo je već ostalo naizmeničnim obrocima ukloni mikroorganizama na podovima proizvoda. Međutim, tehnologija ostaje u obrascu da se koristi na upakovanim proizvodima, jer različite površine pakovanja mogu uticati na to koliko uspešno UV svetlost prodire. Ako podovi sada nisu tihi, hoćemo li prihvatiti, mikroorganizmi se mogu sakriti i u nabore i šupljine.

U UK, naučnici sa Campden BRI instituta istražuju terapiju UV svetlom na tri različita oblika pakovano meso: petao, svinjetina i govedina. „Terapija nije ostavila pritisak na oboljenost ili užeglost, rok trajanja je nekada bio identičan kao kod neprerađenih mesnih proizvoda.​

“S druge strane, naučnici razmatraju da bi tehnologija možda mogla i pošteno da dobije kapacitet u borbi protiv patogenih mikroorganizama. ”

microwave EasyBuy4u

Ultrazvučna terapija bi se možda možda i pošteno mogla koristiti za jogurt, pored drugih tretmana, da zameni dotrajalu homogenizaciju i toplotnu terapiju . GettiImages/Rossela De Bertimicrowave EasyBuy4u

Kada se Ultrazvučna terapija koristi za preokretanje nego u drugim procesima, mogla bi da pokrene naredne procese i manji broj potrebnih energija. U proizvodnji jogurta, naučnici su naleteli na to da bi kombinacija CO2, terapije prekomernog naprezanja i ultrazvuka možda mogla biti poštena da se odredi da zameni dotrajalu homogenizaciju i toplotnu terapiju

„Kombinacija ovih tehnologija neosporno zaustavlja inaktivaciju mikroorganizama i enzima, tok fermentacije i sposobnost jogurta da sačuva vodu.“​Jedinstvena tehnologija za produkciju roka trajanja voća i vrha

Istraživači dalje istražuju tehnologiju svežih markica u sektoru obroka. Podalje u fazi očaravanja, voda aktivirana plazmom uzima električnu energiju, jedinjenja aktiviranja kiseonika i azota najnovije u vazduhu, dodaje ih koja vodi koja se plazmom odleža da bi se inspiraloe,(koja) inspiraloe i. mikroorganizmi će biti inaktivirani i vek trajanja kante će biti produžen.

Zanimljivo je da sada nije sva voda iz svih zemalja ispravna za ovu metodologiju, zbog kvaliteta vode i pH vrednosti. U Norveškoj, voda je ‘veoma naklonjena’ aktivacije plazme, kao i voda iz Engleske. U Palestini, medjutim, aktivacija plazme nije prestala na mikroorganizmu E.coli. „Ovo pokazuje da je važno paziti na kvalitet vode kada izvodite takvu terapiju.“

U jednom drugom ispitivanju sa vodom aktiviranom plazmom primetili smo da su listovi bebi spanaća isprani i kada su stavljeni pored bebi spanaća koji nije tretiran ili ispran standardnim vodom. Nakon sam dana skladištenja, spanać je ispran vodom aktiviranom plazmom tako da se ne razvija u okviru mogućnosti mikroorganizama.

Naučnici su uključili da tehnologija ‘ima kapacitet’, ali je više potrebna i potrebna istraga. bi to moglo i pošteno biti povezano sa naizmeničnim obrocima.

„Široka studija koju smo sada sproveli u ovoj misiji pokazuje da sveže tehnologije dobijaju ogroman kapacitet da doprinesu održivoj proizvodnji obroka, ” ​priznao je Nofimin Rode.

„Ostalo je dosta šablona i dokumentacije, međutim ima relativno brojne različite mogućnosti koje leži u ovim tehnologijama…”

microwave EasyBuy4u?xml>Opširnije