in

ISTRAŽIVALI SMO Kako rijaliti programi utiču na našu decu

Da li rijalitiji deci predstavljaju realnu opasnost ili mi preuveličavamo i bez razloga plašimo za njih?

Činjenica je da negativni uzori iz ovakvih I sličnih emisija našoj deci sužavaju vidike, utiču na njihovo razmišljanje i shvatanje sveta u kome žive, a to je potpuno pogrešno i ozbiljno alarmantno!

Nekad su rijaliti programi bili psihološki eksperiment i test inteligencije, u kojima bi trebalo da učestvuje odabrani broj ljudi koji su spremni za razne igre i peripetije koje bi trebalo da reše. Takvi programi su ranije bili predviđeni za opuštanje, zabavu i razonodu. Međutim, danas su rijaliti emisije sinonim za škole nemorala I brutalnost, a sve to nije normalno ni za nas, ni za našu decu.

Većina teoretičara smatra da ovakve vrste programa u današnje vreme ne doprinose niti edukaciji stanovništva niti pružaju kvalitetnu zabavu. Sociolozi, psiholozi i medijski teoretičari upozoravaju da je stanje u društvu alarmantno I da producenti rijalitija manipulišu I publikom i učesnicima ovakvih programa, a posebno ugrožena su deca!

U nedostatku inspiracije, zanimljivih inteligentnih zadataka i tema za učesnike, produkcije rijaliti programa su se danas okrenule brutalnosti, u nadi da će na relativno lak način doći do što veće zarade. Iz svega toga se postavlja pitanje – Da li rijalitiji deci predstavljaju realnu opasnost ili mi preuveličavamo i bez razloga plašimo za njih?

škola, deca u školi, učenje

Obećavajući kratak put do slave ili brz put do novca u zamenu za odricanje prava na privatnost, producenti sami smišljaju konflikte među učesnicima i održavaju rejting. Na svakom kastingu za rijaliti, učesnici se biraju prema ulogama. Cilj je da se učesnici predstave kao hedonisti I lenjivci koji na jednostavan način zarađuju veliki novac.

Publika se poistovjećuje sa učesnicima rijalitija i zapaža iste probleme kao u svom životu (usamljenost, strahove, želje, porodične i ljubavne probleme). Teoretičari tvrde da publika nikako nije ista sa učesnicima rijalitija I da ne treba da se poredi sa njima ni u kom slučaju! Publika je izmanipulisana jer je to zapravo šou u kojem pojedinci prema scenariju igraju određene uloge. Dok se gledaoci zavaravaju da gledaju realni život, u suštini sve je izrežirano. A to ne znaju naša deca. Oni vide samo sliku onoga što im se na kvarno podmeće kao stvarnost.

@Pixabay

Razgovarajte sa svojom decom na vreme, dok još nije kasno: objasnite im kakva je uloga takvih sadržaja na televiziji i kako funkcioniše industrija zabave. Objasnite im da tu danas postoji samo jedan bitan faktor za industriju – novac, i da u takvom svetu nije bitna ljudska ličnost već čovek iskorišćen na psihičkim I fizičkim osnovama, kao mašina koja nekom drugom pravi novac.

(Ivana Ika za Piplmetar)

Loading...