in

Umro je Toma Kuruzović u 87. godini, a njegova zadnja klapa nas je naježila

U Beograd je došao 1949. i iste godine se upisao na Akademiju za pozorište i film

Foto: Saša Đorđević via Kurir.rs

Domaći mediji su upravo javili da je umro slavni srpski glumac Tomo Kuruzović u 87. godini. JESI LI UMRO? JESAM. E NEKA SI, I JA ĆU Ovim rečima je Tomo Kuruzović snimio svoj zadnji kadar ikada.

Kuruzović je rođen 1930. na Bistriku iznad Principovog mosta u Sarajevu. Po završetku rata 1948. završio je Učiteljsku školu, nakon čega se zaposlio kao učitelj i upravnik škole u Čarakovu kod Prijedora.

U Beograd je došao 1949. i iste godine se upisao na Akademiju za pozorište i film u klasi prof. Joze Laurenčića. Akademiju je završio 1953, a diplomirao 1957.

Foto: Saša Đorđević via Kurir.rs

Jedna od njegovih najzapaženijih adaptacija i dramatizacija je monodrama Petar Pepo Bandić (Branko Ćopić), koju je sam tumačio.

Uradio je preko 40 režija i veći broj pozorišnih komada. Dramatizovao je i adaptirao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića.

[quads id=2]

Bio je član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije. Nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu sve dok nije penzionisan.

Jedna od poslednjih uloga Kuruzovića bila je u televizijskom filmu RTS-a Ono malo časti iz 2016. godine. Film će, u znak sećanja na preminulog glumca, biti emitovan sutra na Drugom programu RTS-a u 22.20.

Do pre samo nekoliko dana, radio je na seriji „Nemanjići“, gde je bio najstariji je član ekipe. Nezaboravni Nikoletina Bursać i Misirac glumi vizantijskog cara Aleksija Anđela, oca prve žene Stefana Prvovenčanog Evdokije.

Tomo čeka svoj kadar u društvu producenta Miodraga Miška Stevanovića, a iz studija koji odslikava manastir Hilandar izlazi Mladen Nelević kao Sveti Simeon u svetloj hilandarskoj rizi.

[quads id=2]

– Jesi li umro? – pita ga Kuruzović.
– Umro sam – kaže Nelević.
– E, neka si. Valjda će i mene uskoro da pozovu – dobacuje Tomo, ali zlatno pravilo glume je da i starije kolege moraju da čekaju svoj red.

Kuruzović zabavlja ekipu i novinare Njuzvika pričama o prijateljima Branku Ćopiću, Ivi Andriću i drugima.

[quads id=2]

– Branko nikad nije mogao ništa oćuti. Andrić mu je stalno govorio da ne mora da bude zlatna svaka reč koja se izgovori, već i koja se oćuti. Ćopić bi se na to samo nasmejao i odgovorio da ima zlata da ga izlije – ispričao je Toma.

[quads id=2]

Glumac je završavao i pisanje autobiografije o sebi i drugima u kojoj će veliki deo biti posvećen tragediji njegove ćerke Sanje.

Pročitajte:

PRIČA IZ KAFANE Zoran Radmilović je hteo da napije Tomu Kuruzovića, a onda je dreknuo

ŽIVOTNA PRIČA HRABROG TRAGIČARA Ko je stvarno bio Tomo Kuruzović, čovek koji je nadživeo sve svoje ljubavi

Pitali su ga kako je prošla operacija srca, on ispričao događaj koji je nasmejao sve

(PIplmetar/RTS/Kurir)

Loading...