in

KAKO SAM POBEDILA POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU Čuvena blogerka poslala hrabru poruku svim mamama

-Pogodilo me je najjače posle mog trećeg deteta, mog prvog sina – rekla je

bunmi ladintan
printskrin

Postporođajna depresija je iskustvo koje nijedna majka nikad ne bi poželela ni sebi, a ni drugim mamama. Pa ipak, događa se. U Srbiji se o ovoj traumi gotovo i ne govori ili pak samo u stručnim krugovima. Ali jedna hrabra majka i blogerka Bunmi Laditan odlučila je da progovori o svom iskustvu.

Ova blogerka kaže da su joj bile potrebne čak tri godine dok se nije povezala sa svojom bebom. To joj nije prvo dete, već treće.

Ovo je njeno iskustvo:

-Pogodilo me je najjače posle mog trećeg deteta, mog prvog sina. Svi znamo za anksioznost, prejedanje, loše misli, bes koji nas preplavi poput talasa i preznoji nas, a onda nestane uz more suza koje isplačemo. Ali niko ne može da vas pripremi na osećaj da držite u naručju bebu i nemate osećaj da je ona vaša.

Sa prvo dvoje dece sam imala instant konekciju. Imala sam onaj instinkt majke medvedice koja će da ubije svakog ko bi bio pretnja bebi. Ali kada sam došla kući sa malim zamotuljkom slatkim kao bombončić, znala sam da nešto fali. Nisam imala osećaj da je moj. Imala sam utisak da se staram o tuđem detetu.

Dok sam mu menjala pelene i oblačila mu benkice gledala sam ka vratima u želji da uđe neka žena, njegova prava majka i kaže mi “Dobar posao. Ja ću preuzeti odavde”. Dok sam ga noću dojila bila sam tako nesrećna i plašila sam se da će to drugi ljudi da primete, ispričala je Bunmi.

Kada se obratila lekaru i dobila dijagnozu i terapiju, njeno raspoloženje se stabilizovalo, ali se konekcija nije javila kao magijom donešena. Umesto toga, trebalo joj je tri godine dok nije osetila da je njen sin zapravo njen.

A post shared by Bunmi Laditan (@bunmiladitan) on

-Trebalo je dobre tri godine. Za to vreme, ja sam volela mog mališana, vodila ga u igraonice, parkove, mazili smo se, nacrtala sam njegove ruke i uzela mu otiske za uspomenu, napravila na stotine fotografija, ali je ponor između nas postojao i dalje. Molila sam se da on to ne oseća, iskreno je napisala.

Kada su prošle godine i kada je ona postala opet svoja, odlučila je da podeli svoje iskustva sa drugim majkama koje prolaze kroz postporođajnu depresiju.

– Majko, ako prolaziš kroz ovo danas dok menjaš pelenu svojoj bebi ili kupaš mališana uz pomisao da nikada nećeš osetiti vezu sa njim, molim te samo sačekaj. Budi tu, uspavljuj ga, neka tvoje lice bude poslednje što će videti pre nego ga ušuškaš i poljubiš za laku noć. Svaki put kada to radiš, anđeli posipaju provaliju koja je između vas i popunjavaju je. Jednog dana sve će proći i ti nećeš imati osećaj da si nešto propustila. Nije fer što moraš za to da se boriš i što ti to nije došlo prirodno, ali u životu je samo trud i rad garancija za uspeh. Imaj vere i tvoji napori biće nagrađeni. Pričaj sebi nežno. Diši. Potraži pomoć. Sve će da se sredi. Samo mirno, poručila je ona svim majkama koje prolaze kroz ovakvo iskustvo.

(Piplmetar.rs/metro.co.uk)

Loading...