in

Tužno

MAJKA JE ZAGOVARALA DRUGU, ON JE HTEO SAMO NJU Kako su se upoznali Ljubiša i Mirjana Samardžić

Njegov brak sa Mirom važio je za izuzetno skladan i pun poštovanja odnos

Ljubiša Samardžić i Mirjana Samardžić
Foto: Dnevnik.hr

Sinoć 8. sepmtebra 2017. godine umro je naš voljeni Ljubiša Samardžić u 81. godini. Tu vest smo primili sa šokom, jer sam privatno i emotivno bila vezana za čoveka koji je mnogo učinio rečima za mene.

Nekad kada sam bila mala i kada mi je podrška bila potrebna. Ali ne o tome ovoga puta.

UMRO LJUBIŠA SAMARDŽIĆ U 81. GODINI Ovo je njegov zadnji intervju

Njegov brak sa Mirom važio je za izuzetno skladan i pun poštovanja odnos.

Pre nego što je pristala da se zabavlja sa njim, Ljubiša je Mirjanu danima zavodimo stihovima Oskara Daviča i Pedra Salinasa:

Ljubiša Samardžić i Mirjana Samardžić
Foto: Dnevnik.hr

„Ljudska česma lepa, izvore zadovoljstva dražeg od sviju, okrugla vodo, ženo naga, zar ću jednog dana prestati da te gledam“.

Tako joj je recitovao sve dok je na kraju nije osvojio.

– Upoznao sam je na Bledu gde sam služio vojsku, a ona došla sa porodicom na letovanje. Bilo joj je 17 godina, meni 26. Kad sam shvatio da ispred sebe imam inteligentnu osobu koja u meni pokreće ljubav i strast, pokušao sam da je osvojim svim silama. Bilo je teško jer je ona smatrala da su glumci boemi. I njen deda, protojerej sremsko-mitrovačke crkve, govorio joj je: “Jao, dete. Pa gde glumac?” Ali, voljom, upornošću i ljubavlju uspeo sam da je osvojim.

umro ljubiša samardžić

A osvajao ju je, otkrio je, stihovima, pismima, telegramima, telefonskim razgovorima iz poštanskih kabina.

umro ljubiša samardžić

– I tako dve godine. Venčali smo se 3. jula 1966, zatim smo dobili Dragana i Jovanu. I sve ovo vreme ona me osmesima ispraća i dočekuje. Mira je stub kuće, moj oslonac i velika pomoć u realizaciji svih filmova i serija. Kakva je naša veza danas, posle toliko godina, rečito govori naše buđenje, kada se utrkujemo ko će pre da donese jutarnju kafu u krevet. Uz izležavanje i gustiranje kafe, i vesti od kojih nam se diže kosa na glavi, razmenjujemo misli uz najčešće suprotne stavove i komentare. Ta nesvakidašnja ljubav, prisnost, poštenje, ta brižnost, to je samo naše.

umro ljubiša samardžić

Poznat kao umetnik koji brižljivo čuva intimu, prilikom rada na seriji “Miris kiše na Balkanu” otkrio je još nekoliko detalja o svojoj Miri. Upravo ove reči najbolje ilustruju njenu želju da o teškim danima kroz koje su prošli poslednjih mesec i po dana ne govori javno.

umro ljubiša samardžić

– Kao što je ljubav presudna u životu junaka “Miris kiše na Balkanu”, tako je i za mene ljubav bila presudna u izboru životnog saputnika, iako je moja majka “zagovarala” drugu. Zavoleo sam prelepu, šarmantu, pametnu i premladu Miru iz čestite građanske porodice. Vodio sam računa s kim počinjem zajednički život. Osećao sam da je ona žena mog života. I nisam se prevario. Mira je rasla u porodici koja poštuje dom, knjigu, muziku, pozorište, ali ponajmanje film. Venčanjem je u moj razbarušeni život unela unutrašnji red i mir, neophodan za mirnu karijeru glumca. Divio sam se njenom odnosu prema deci, meni, prijateljima, smislu za lepotu, a posebno komunikaciji s ljudima. Bila je i ostala ponosna. Ćutala je i kada jesmo i kada nismo imali, znala je da drugima podari radost i pomoć, i sve je uvek činila srcem, iskrenošću. I sve ove vrline unela je i u naš zajednički posao – prenela je Gloria.

U braku su dobili sina Dragana i ćerku Jovanu. Imaju četvoro unučića: Saru, Stefana, Ines i Martu.

Sin mu je umro u 34. godini od leukemije i ta ga je smrt zauvek načela i nikad se nije oporavio. Više o tome ovde.

POTRESNA SUDBINA LJUBIŠE SAMARDŽIĆA Sin mu umro u 34. godini od leukemije, a on polako venuo i na kraju svenuo

Bili su muž i žena u više od 25 filmova, evo šta je Ljubiša Samardžić mislio o Mileni Dravić

Loading...