in

Tužno

KO JE STVARNO BILA MIR JAM Voleli smo njene romane, ali nismo znali kakvu tugu krije njen pseudonim

Čitalačku publiku osvojila je jednostavnim i pomalo sladunjavim stilom. Njeni romani bili su pitki, čitali se u dahu i sa uživanjem, ali te kritike nisu uticale na Milicu da prestane pisati svoje romane

mir jam

Svi je znaju kao Mir Jam, bila je prozvana srpskom Džejn Ostin, a njene knjige obožavale su gotovo sve žene.

U proteklih nekoliko godina često smo mogli čuti kako se spominje na televiziji, zbog ekranizacije njenih najpoznatijih romana. Međutim, o njenm privatnom životu ne zna se mnogo.

mir jam

Pravo ime bilo joj je Milica Jakovljević. Rodila se u Jagodini 1887. godine, a detinjstvo i mladost provela u Kragujevcu.

Želela je da bude novinar, pa se nakon Prvog svetskog rata seli za Beograd kako bi radila u Novostima, Nedeljnim ilustracijama, a sve vreme se potpisivala kao Mir Jam.

Ovaj pseudonim zadržala je i kada je počela da piše svoje romane.

Njeni romani stekli su izuzetnu popularnost u tom periodu. Pisala je o ljubavi, braku i životu građanske klase tadašnje Jugoslavije.

mir jam

Milica Jakovljević živela je tihim i povučenim životom. U to vreme važila je za pravu lepoticu. Iako je sa velikom strašću pisala o ljubavi i braku, Mir Jam se nikada nije udavala. Bila je obrazovana, stabilna i samostalna. Tečno je govorila francuski i ruski, a o njenom privatnom životu više se nagađalo, nego što se zbilja znalo.

Čitalačku publiku osvojila je jednostavnim i pomalo sladunjavim stilom. Njeni romani bili su pitki, čitali se u dahu i sa uživanjem, ali te kritike nisu uticale na Milicu da prestane pisati svoje romane.

Ranjeni orao čiju smo ekranizaciju mogli gledati od 2009. godine, jedan je od najpoznatijih njenih romana.

mir jam

Pored toga, romani To je bilo jedne noći na Jadranu, Nepobedivo srce, Otmica muškarca, Greh njene mame, U slovenačkim gorama, Samac u braku i Mala supruga su decenijama mamili suze i uzdahe devojaka, a i ponekog muškarca sa širokom lepezom likova i uzbudljivim razvojem događaja.

U opusu Mir Jam našle su se i zbirke pripovedaka Dama u plavom, Časna muška reč, Devojka sa zelenim očima, Sve one vole ljubav i pozorišni komadi Tamo daleko i Emancipovana porodica.

Nakon Drugog svetskog rata na Mir Jam pada „ljaga“ da je odbila da radi za okupacione novine, te njene knjige bivaju zabranjene, a ona više ne može da nađe posao.

Napuštena i osramoćena bez penzije, Milica je gurnuta u stranu. Umire 22. decembra 1952. godine od upale pluća. O njenoj smrti nijedne novine nisu izvestile.

Tek 1972. godine, postavljanjem na scenu Ateljea 212 predstave „Ranjeni orao“, dela Mir Jam ponovo oživljavaju. Danas su na nacionalnoj televiziji izuzetno popularne serije i filmovi inspirisani njenim radom, koje publika iznova i iznova prati svake godine.

(Piplmetar.rs/opanak.net)

Loading...