Kako koristiti retinol nakon pedesete i postići najbolje rezultate

od strane | apr 19, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Retinol je pravo blago. A da li znate kako koristiti retinol nakon pedesete ako želite da izvučete maksimum?  

Sigurno ste već čuli da je retinol esencijalni kozmetički aktivni sastojak koji je prosto neophodan u nezi kože, posebno nakon 40. i 50. godine. Njegova više nego dokazana efikasnost čini ga ključnim sastojkom za sveobuhvatnu borbu protiv glavnih znakova starosti. Ali to ne znači da se može ili treba koristiti na bilo koji način.

U stvari, pogrešno korišćenje retinola može vas ostaviti bez očekivanih rezultata… Ako želite da to uradite kako treba, sledi vodič za efikasnu upotrebu retinola, bez neželjenih efekata na kožu i poboljšanje njegovih rezultata uz pomoć stručne rutine.

Kako koristiti retinol nakon pedesete i kakve potrebe ima koža u ovom periodu

Kako starimo, naša koža prolazi kroz niz prirodnih promena koje mogu uticati na njen izgled i zdravlje. Prema Davidu Fernandezu Polu, stručnjaku za obrazovanje za negu kože u Paula’s Choice Spain, neke od glavnih promena su:

  • Proizvodnja kolagena i elastina u koži se smanjuje, što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti što može dovesti do stvaranja bora i opuštenosti.
  • Proces obnavljanja ćelija usporava se sa godinama, što dovodi do nagomilavanja mrtvih ćelija na površini kože zbog čega ona izgleda sivo i ima grubu teksturu.
  • Proizvodnja melanina u koži može postati neujednačena, što može dovesti do tamnih mrlja, promena boje ili neujednačenog tona kože.

„Iako su ove promene prirodan deo procesa starenja, pravilna nega kože može pomoći da se njihov uticaj minimizira i da bude zdrava i blistava“, kaže stručnjak za negu lica.

Top kombinacija protiv starenja: Retinol + SPF

Prema Fernandezu Polu, upotreba retinola ili njegovih derivata u rutini nege kože „može napraviti razliku. Jer pomaže u rešavanju svih promena povezanih sa starenjem kože“. Takođe se mora uzeti u obzir da je izlaganje UV zračenju sunca jedan od glavnih faktora koji doprinose prevremenom starenju kože. „Ključno je koristiti kremu za sunčanje svaki dan, čak i u oblačnim danima. I tražiti proizvode sa zaštitnim faktorom širokog spektra sa SPF 30 ili više“, upozorava specijalista.

Šta postižemo ubacivanjem retinoida u rutinu?

Možda ste već primetili da se retinoidi naširoko koriste u kozmetičkoj industriji zbog „njihovih naučno dokazane, impresivne sposobnosti da podmlađuju i poboljšavaju izgled i zdravlje kože“. Lista prednosti je zaista impresivna: „Stimulišu sintezu kolagena i elastina, podstiču obnavljanje ćelija, pomažu kod pojave i dubine bora. I u stanju su da smanje proširene pore i pojavu akni“, ističe stručnjak za negu kože.

Pored toga, ističe da „kao antioksidansi, retinoidi pružaju zaštitu od spoljašnjih faktora životne sredine“. Rezultat je ono za čim svi čeznemo nakon četrdeste, a naročito nakon pedesete: „Mekša, blistava, čvrsta, glatka koža bez mrlja“.

Najpogodniji retinol za zrelu kožu

Proizvodi sa retinolom dolaze u svim oblicima i koncentracijama, ali postoje neki ključni faktori koji će vas voditi ka idealnom izboru. „Prvi korak je da identifikujete svoj tip kože. Normalna, suva, masna ili kombinovana – da biste mogli da izaberete teksturu koja vam najbolje odgovara“, kaže stručnjak za kozmetiku. I daje primer gušćih krema sa retinolom, koje su obično bolje za suvu kožu. Dok su losioni odlični za normalnu do kombinovanu kožu, a serumi ili tonici savršeni za masniju kožu.

Zatim, stručnjak savetuje da izaberemo koncentraciju retinola, koja će zavisiti od problema sa kojim želimo da se borimo. Koa i naše tolerancije na ovaj aktivni sastojak – koji je, ne zaboravimo, potencijalno iritantan. „Postoje naučni dokazi koji pokazuju da je retinol efikasan od 0,01%. Ali koncentracije između 0,3% i 1% najbolje pomažu u ispravljanju naprednih i upornih problema. Kao što su duboke bore ili mrlje i gubitak elastičnosti“, objašnjava David Fernandez Polo.

Prema rečima ovog specijaliste, takođe je neophodno da proizvod sa retinolom „bude upakovan u neprozirnu, hermetički zatvorenu posudu koja ograničava ulazak vazduha kako bi se očuvala njegova stabilnost“.

Ako ste početnik…

Naravno, stručnjak upozorava da moramo imati na umu da, kod kože koja nikada nije koristila retinol, „što je veća koncentracija, to se više pažnje mora posvetiti procesu retinizacije, odnosno procesu adaptacije kože“. Ako nikada niste koristili retinol, počnite s  nižim procentom koncentracije – između 0,1% i 0,3%. U početku to radite 2 ili 3 puta nedeljno i posmatrajte kako koža reaguje „Kada se koža navikne na to, možete povećati učestalost upotrebe i koncentraciju“, kaže David Fernandez Polo.

Stručnjak nas takođe podseća da, „iako je retinol superstar sastojak protiv starenja, samo jedan aktivni sastojak nije dovoljan za negu i poboljšanje izgleda i zdravlja kože koja stari“. Zato preporučuje da u rutinu uključite proizvode koji sadrže sastojke:

  • za popravku – kao što su niacinamid ili peptidi,
  • sastojke za regeneraciju – kao što su ceramidi ili hijaluronska kiselina,
  • umirujuće sastojke – kao što su alantoin ili bisabolol
  • i druge antioksidante.

Kako koristiti retinol nakon pedesete i šta pojačava njegov efekat

„Retinol savršeno funkcioniše sa drugim antioksidansima – kao što su vitamini C i E i niacinamid. I sa drugim sastojcima za popravku kao što je bakučiol, bilo kao deo iste formule ili odvojeno“, kaže Fernandez Polo. I objašnjava da ovi antioksidansi pomažu retinolu da radi bolje zahvaljujući svojoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale. To jest, „pomažu u zaštiti retinola od oksidacije dok prodire u kožu, čime se povećavaju prednosti protiv starenja“.

A kada je reč o kombinaciji retinola sa hemijskim pilinzima alfa-hidroksi kiseline ili beta-hidroksi kiseline, stručnjak naglašava da „postoji zabluda da se ne mogu kombinovati i da nije tačno”. Štaviše, ističe da „postoje studije koje su pokazale da ova kombinacija značajno poboljšava rezultate” retinola.

Naravno, kada kombinujete različite aktivne sastojke, stručnjak Paula’s Choice uvek preporučuje „počinjanje progresivno i posmatranje kako koža reaguje“. Iz tog razloga, on insistira da je „idealno da počnete da ih menjate 2 ili 3 puta nedeljno – jedan dan, nakon dva dana drugi. Učestalost upotrebe može se povećati u skladu sa tolerancijom kože“.

A šta ako vam ne prija retinol?

Ako iz bilo kog razloga ne možete da naterate kožu da toleriše retinol, ne brinite, jer postoje i druge alternativne opcije sa prednostima protiv starenja kojima se možete obratiti. Na primer, „estri retinola mogu biti savršene opcije za početak upotrebe retinoida ili za osetljivu kožu, jer imaju nisku iritaciju kože“, predlaže stručnjak. Ovo je slučaj retinil propionata ili retinil palmitata.

„Još jedna fantastična alternativa je bakučiol, koji ima antioksidativna svojstva i svojstva protiv starenja“, kaže Fernandez Polo. I to je aktivni sastojak popularno poznat kao biljni retinol, koji „može da neutrališe agresivnost okoline, vidljivo smanji bore i ekspresije, poveća čvrstinu kože i takođe ima umirujuće dejstvo“, prema rečima specijaliste.

„Istraživanja su pokazala da bakučoil deluje efikasno u koncentracijama od 0,5 odsto“, kaže stručnjak, koji podseća da se bakučoil i retinol mogu koristiti zajedno. „Ovaj duo može napraviti dramatičnu razliku u pitanjima kao što su tupi ton kože, bore, tamne mrlje i gubitak čvrstoće“, kaže Polo. Pored toga, on naglašava da „snažna umirujuća i stabilizujuća svojstva bakučiola povećavaju toleranciju kože na retinol“. Pobednički duo za vašu kožu!

PeopleImages/gettyimages.co.uk

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje