Maslačak u nezi kože: Zašto je ovaj sastojak dobar za vas?

od strane | jun 8, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

Maslačak u nezi kože

Maslačak u nezi kože ima velike benefite za koje nismo znali. Ekstrakt maslačka se dobija iz njegovog cveta i koristi se kao sastojak u nekim proizvodima za negu kože.

Maslačak je uobičajen cvet koji se može uključiti u negu kože zbog svojih lekovitih i umirujućih svojstava. Maslačak je bogat vitaminima A, C, E i K, ali i oksidansima koji štite kožu od oštećenja slobodnih radikala. On ima i antibakterijska svojstva, pa se često koristi u nezi kože i zbog svojih antiinflamantornih svojstava.

Prednosti maslačka u nezi kože

Ekstrakti maslačka pored antiinflamatornog svojstva ima i antioksidativno i antikancerogeno svojstvo. On se vekovima koristi u medicini za lečenje raka, hepatitisa i bolesti organa za varenje. Evo koje su njegove prednosti:

 • Deluje kao antioksidant
  Maslačak štiti kožu od oksidativnog stresa i sprečava znake starenja zahvaljujući tome što štiti od oštećenja slobodnih radikala i može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora.
 • Ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva
  Ovo je veoma značajno u borbi s aknama.
 • Štiti od UVB oštećenja
 • Hidrira kožu
  Maslačak je bogat različitim mineralima i vitaminima za negu kože.
 • Dobro funkcioniše sa drugim sastojcima

Kakve nuspojave izaziva preterano čišćenje lica?

Neželjeni efekti maslačka

Neki ljudi su osetili blage iritacije, dok su neki iskusili čak i alergiju na koži koja se manifestuje kroz crvene, ljuskave i mrlje koje svrbe. Alergija se može javiti kod onih koji su alergični na ambroziju, hrizanteme, neven ili tratinčice. Zbog toga bi najbolje bilo da testirate proizvod na maloj površini kože pre nego što ga nanesete na celo lice.

Kako se koristi maslačak u nezi kože?

Ekstrakt maslačka se dodaje u kreme, losione, serume ili bilo koje proizvode za negu kože koji imaju za cilj da štite kožu od upala. Često se kombinuje sa drugim antioksidansima poput hidratantnih i krema za sunčanje.

Ovaj cvet je bezbedan za svakodnevnu upotrebu, ali koliko i kada ćete ga koristiti zavisi od vrste proizvoda. Serumi se obično nanose nakon čišćenja, dok se kreme nanose obično u kasnijim fazama.

Ukoliko niste isprobali proizvode za negu kože sa ekstraktima maslačka, možda je vreme da to učinite. Naravno, ukoliko nemate alergiju na neku od navedenih biljaka.

FotoDuets/GettyImagesPlus

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje