Miriše na sveže voće: Džem od jagoda bez šećera i konzervansa

od strane | maj 20, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Džem od jagoda bez šećera i konzervansa miriše na sveže voće, ukus mu je savršen, a zdraviji je od bili koje druge domaće varijante

Džem od jagoda je jedan od omiljenih namaza, ali je često vrlo, vrlo sladak i stoga nepodoban za sve one sa striktnom ishranom. Ovaj recept je izuzetak : u njega ne ide ni gram dodatog šećera, pa čak ni konzervans, tako da  mogu jesti i deca.

Kako čuvati džem bez konzervansa?

Iako je ukusan i zdraviji od varijanti sa šećerom, ovaj džem ima jednu manu: kraće traje. Po preporukama, trebalo bi da čuvati do dve nedelje u fržideru. Da biste mu produžili vek,  možete  uraditi sledeće:

 1. zamrzavanje džema – za duže čuvanje, džem se može staviti u zamrzivač. U zamrznutom stanju može trajati oko 6 meseci do godinu dana. Važno je koristiti posude koje su pogodne za zamrzavanje kako bi se izbegla kontaminacija.
 2. pasterizacija džema – ovako napravljen džem od jagoda se može čuvati na tamnom i suvom mestu do 6 meseci, bez promene ukusa.

Kako se pasterizuje džem od jagoda bez konzervansa?

Da biste na ovaj način produžili trajanje džemu od jagoda, najpre morate pripremiti tegle. Operite staklene tegle i poklopce u toploj vodi sa sapunom, a zatim ih stavite u rernu i zagrejte na 120°C. Neka ostanu na ovoj temperaturi najmanje 15-20 minuta.

Kada se džem skuva, sipaćete ga vrućeg u ovako pripremljene tegle, ali ćete ostaviti 1 cm prostora na vrhu tegle. Očistićete ivice tegle dobro i onda staviti poklopac. Sada sledi pasterizacija:

 1. Stavite napunjene tegle u veliku šerpu ili lonac sa rešetkom na dnu (da tegle ne dodiruju direktno dno lonca).
 2. Napunite lonac vodom tako da voda pokrije tegle najmanje 2-3 cm
 3. Zagrejte vodu do tačke ključanja, zatim smanjite vatru i lagano kuvajte tegle 10-15 minuta (za manje tegle) ili 15-20 minuta (za veće tegle).
 4. Pažljivo izvadite tegle iz vode i stavite ih na peškir ili rešetku da se ohlade. Poklopci bi trebali da se uvuku, što je znak da su tegle hermetički zatvorene.
 5. Kada se tegle potpuno ohlade, proverite da li su poklopci dobro zatvoreni (ne smeju se pomerati kada pritisnete na sredinu).

Kako se pravi džem od jagoda bez šećera i kozervansa?

Sastojci: 

 • 2 kg jagoda
 • 4 supene kašike meda
 • sok od dva limuna
 • 100 ml vode

Priprema:

 1. Operite jagode i isecite ih načetvrti, a potom ubacite u veću šerpu
 2. u šerpu dodajte vodu i med
 3. na laganoj vatri kuvajte dok se med ne istopi. Kroz dvadesetak minuta primetićete da su jagode počele da se ukuvavaju. Koliko će kuvanje džema trajati zavisi najpre od količine voća. Zapamtite: što duže budete kuvale džem, on će biti gušći.
 4. Kada se voće raskuvalo dodajte sok od limuna a potom kuvajte još desetak minuta
 5. topao džem sipajte u pasterizovane tegle i ostavite da se hladi
 6. sutradan stavite na suvo i hladno mesto i tu čuvajte

Prijatno!

bhofack2/istock/gettyimagesplus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje