Leto je prava sezona za sveže, ukusno povrće. U ovom trenutku pijace su pune darova prirode koji blagotvorno utiču na naše telo. U nastavku smo sakupili sve benefite koje vam pruža najzdravije povrće koje sazreva u julu
Jedenje povrća je važno za održavanje našeg zdravlja iz više razloga. Bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg tela. Pored toga, povrće može pomoći u gubitku težine i može biti ukusan i svestran dodatak našoj ishrani.
Zašto je leti važno jeste povrće?
Povrće nudi širok izbor ukusa i boja, tako da svako može pronaći nešto po svom ukusu. Može se jesti sirovo, kuvano, pečenp na roštilju, na pari ili u obliku pirea… Odličan je dodatak mesu, ali i samostalno jelo. Hajde da vidimo i koje je sezonsko povrće najzdravije.
Članak se nastavlja posle reklama
Minerali i vitamini
Povrće je odličan izvor vitamina i minerala, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg tela. Vitamin C, vitamin K, vitamin A, folna kiselina, kalijum i kalcijum su samo nekoliko primera hranljivih materija koje povrće obezbeđuje. Ovi vitamini i minerali jačaju imuni sistem, poboljšavaju zdravlje kostiju i zuba, pomažu kardiovaskularnom sistemu i mogu čak igrati ulogu u borbi protiv raka.
Bogato je vlaknima
Povrće je bogato vlaknima koja su važna za naš sistem za varenje. Vlakna sprečavaju zatvor, regulišu rad creva i podstiču rast korisnih bakterija u crevima. Osim toga, vlakna pomažu u stvaranju osećaja sitosti, što može biti od pomoći u gubitku težine.
Puno je antioksidanasa
Povrće je bogato antioksidansima, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu izazvati mnoge hronične bolesti kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Antioksidansi u povrću, kao što su vitamin C, vitamin E i beta-karoten, neutrališu slobodne radikale i štite ćelije od oštećenja.
Članak se nastavlja posle reklama
Pospešuje gubitak težine
Povrće ima malo kalorija i bogato je vlaknima, što može biti idealno za mršavljenje. Vlakna vam pomažu da se osećate siti i smanjuju apetit, tako da jedete manje i lakše održavate težinu.
Paradajz
Likopen i kalijum iz paradajza jako su važni za održavanje krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Paradajz je bogat i vitaminom C, sastojkom ključnim za naš imunitet. Istovremeno, vitamin C je snažan antioksidans koji nas čuva od starenja.
Članak se nastavlja posle reklama
Krastavac
Sva ta voda u krastavcima može vam pomoći da ostanete hidrirani. Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi i održava vaše kosti zdravim. Vitamin A je važan za vid, imunološki sistem i reprodukciju. Takođe osigurava da organi poput srca, pluća i bubrega rade onako kako bi trebalo. Lignani mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, srčanih bolesti i nekih karcinoma. Antioksidansi kao što je beta karoten u krastavcima mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u vašem telu. 1
Članak se nastavlja posle reklama
Boranija
Boranija je bogata vitaminom K, a sadrži i pristojnu količinu kalcijuma. Ovi hranljivi sastojci su važni za održavanje jakih, zdravih kostiju i smanjenje rizika od preloma. Dobijanje dovoljno folata nije važno samo tokom trudnoće. Vitamin B je takođe važan za smanjenje depresije. 2
Članak se nastavlja posle reklama
Paprika
Babure su odlična hrana puna vlakana i sa jako niskim brojem kalorija što ih čini idealnim ako ste na dijeti. Bogate su vitaminom C za koji smo već rekli da je moćni antioksidans, a sadrži i vitamin B9 izuzetno značajan tokom trudnoće. 3
Članak se nastavlja posle reklama
Kukuruz
Ok, kukuruz nije povrće, ali je toliko zdrav da nije mogao biti izostavljen sa spiska najzdravije povrće, jer sazreva baš u julu! On sadrži skrob, istina, ali takođe je bogat izvor vitamina B, K, kalijuma, natrijuma. Zdravstveni benefiti kukuruza daleko prevazilaze rizike konzumiranja skroba. 4
Cvekla
Navikli smo na nju kao na zimsko povrće, ali cilindrična cvekla sazreva za koju nedelju. A kao što znamo, cvekla je jedno od najzdravijih korenja. Prepuna mikro i makro nutritijenata, cvekla ima antioksidante poput betalaina koji se bore protiv oštećenja ćelija i upale, potencijalno nudeći zaštitu od raka i srčanih bolesti. Zdravstvene prednosti cvekle uključuju veću izdržljivost tokom vežbanja, prevenciju srčanih bolesti i moždanog udara i niži krvni pritisak. 5
Članak se nastavlja posle reklama
Patlidžan
Patlidžan ima antioksidante poput vitamina A i C, koji pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja i starenja. Takođe je bogat prirodnim biljnim hemikalijama zvanim polifenoli, koji mogu pomoći ćelijama da bolje prerade šećer ako imate dijabetes. 6
Članak se nastavlja posle reklama
- https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits[↩]
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-green-beans[↩]
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/bell-peppers[↩]
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/health-benefits-of-corn[↩]
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot[↩]
- https://www.webmd.com/food-recipes/eggplant-health-benefits[↩]
Dianazah, Handmade Pictures, VictorYee, kuvona, bhofack2. Tanya Lovus, gustavomellossa, Nadezdha Novikova/GettyImges
Izvor: Lepota i zdravlje