Tajne srećnih veza: Ima nešto bitnije od ljubavi

od strane | jun 2, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

tajne srećnih veza

Koje su to tajne srećnih veza? Ljubav je divan osećaj: daje nam inspiraciju i pomaže nam da pronađemo smisao života. Kada smo zaljubljeni, čini se da je sve ostalo nevažno. Ali odnos među ljudima je mnogo komplikovaniji nego što se čini na prvi pogled. Nemoguće je stvoriti jaku zajednicu samo na osnovu ljubavi. Važno je da partnere ujedine druga osećanja koja će pomoći da se sve krize zajedno prevaziđu. Koja? Odgovor daje Daria Suslova, klinički psiholog.

Tajne srećnih veza: Bez čega se ne može

Poverenje

Nije važno koliko su jaka osećanja, ako ne verujete partneru, veza je osuđena na propast. Zdrava mikroklima u partnerskom odnosu je osigurana samo ako postoji ovo poverenje. I ne radi se samo o samopouzdanju da vas partner neće prevariti – podjednako je važno da osećate da možete da podelite bilo koju tajnu sa njim. Da pokažete svoju ranjivost, a istovremeno da budete sigurni da ćete preživeti sve teške trenutke zajedno. Ako nema  poverenja – veza će se pretvoriti u stalni izvor stresa. Ko želi da se svakodnevno muči činjenicom da druga polovina može nestati iz života, čim se problemi pojave na horizontu? I da, poverenje se može graditi godinama, ali uništiti za samo nekoliko minuta.

Poštovanje

Svako od nas je bar jednom u životu bio svedok razgovora u kome neko svog partnera naziva „kretenom“ ili ga na neki drugi način ponižava. Ako takvoj osobi postavite pitanje zašto ostaje u vezi, najverovatnije ćete čuti: „Zato što ga volim.“ Poštovanje se iskazuje na razne načine, uključujući i kako imenujete onog koga volite dok ste u društvu prijatelja i kolega.

L&Z Instagram nagradni foto konkurs – „Mladenci“

Osećaj sigurnosti

Da li se osećate sigurno u prisustvu voljene osobe? Ne radi se samo o tome da li trpite fizičko nasilje. Toksičan uticaj se ogleda i narušavanja vaših ličnih granica, kao i manipulacijama i ucenama. Nemojte misliti da možete popraviti toksičnog partnera tako što ćete ga okružiti  ljubavlju i pažnjom. Nažalost, to neće promeniti njegov karakter.

Interesovanje za potrebe partnera

Za svaku osobu, njene želje su na prvom mestu – to je istina. Ali, kako se partnerski odnos razvija, želje i potrebe partnera postaju važni i vama. Želite da provodite više vremena zajedno i stalo vam je do njegovog mišljenja.

Lični prostor

Ljudi su skloni tome da na startu veze zaborave na život koji su vodili ranije. Zaboravljaju na svoje hobije, interesovanja, pa čak i prijatelje. I što je još gore, maksimalno izbegavaju da iskažu bilo kakvo neslaganje i zamerke.  Činjenica je da je čak i idealna veza nemoguća bez svađa i nesuglasica – barem po nekim pitanjima. Svako ima svoje gledište i to je sasvim u redu. Pa ipak, odričući se ličnog prostora i vremena, neminovno počinjemo da očekujemo isto od onoga koga volimo.

PeopleImages/gettyimages.co.uk

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje