in

NOEL DŽENIS NORTON Šta kada se dete drsko ponaša i zašto ne treba da kažete „Sa mnom se tako ne razgovara“

Ne treba koristiti tu rečenicu jer je dete već tako razgovaralo s vama – smatra Norton

NOel Dženis Norton o deci
Printskrin Youtube, Pexels, piplmetar

Autorka bestelera Mirnije, lakše, srećnije detinjstvo Noel Dženis Norton daje praktične savete šta kada se dete drsko ponaša i kada pokazuje ozbiljne znake neposlušnosti prema roditeljima.

Nepristojno ponašanje, rečnik ili ton gotovo uvek su izazvani snažnim neprijatnim osećanjem. To je obično ljutnja, a ponekad i strah.

Ne trudite se da ga ispravite ili kažete nešto besmisleno kao: „S majkom se tako ne razgovara.“

Pexels

Vaše dete je s vama upravo tako razgovaralo. Gotovo svaka roditeljska reakcija na drskost pričinjava detetu ili tinejdžeru zadovoljstvo jer mu pokazuje da vas može izazvati.

Pexels

Umesto toga, sačekajte nekoliko sekundi i, kada se smiri, opisno ga pohvalite.

Onda sačekajte još malo i pitajte ga da li je spremno za ponavljanje scene. Prilikom ponavljanja scene dete će morati da kaže kako se oseća, ali koristeći pristojne reči. Ako ste s njim često izvodili preslišavanje o tome kako treba na pristojan način da izrazi svoje mišljenje i snažna osećanja, ono će znati to da uradi.

Zato će verovatno biti voljno i za pona­vljanje scene.

Pexels

PRIMER

Ponavljanje scene kao metod koristimo već deset godina. Kada je imao tri godine, Ivan je, kao i većina njegovih vršnjaka, voleo da baca uvis pesak dok se u njemu igra. Mi bismo ga tada upitali gde pesak treba da bude i on bi rekao: „Dole.“ Pohvalili bismo ga što je to zapamtio i zatražili da ponovo uzme lopaticu i pokaže nam kako može da kopa a da ne razbacuje pesak oko sebe. Kada bi to uradio, opet bismo ga opisno pohvalili.

(Piplmetar-rs/Detinjarije)

Loading...