in

OVAJ ČOVEK JE STVORIO PIXAR Džon Laseter ima 2 Oskara, brojne nagrade i pravi najbolje crtaće na svetu

U srednjoj školi je shvatio da želi da se bavi animacijom, a inspiraciju je dobio davne 1963. godine posle odgledanog crtanog filma “Mač u kamenu”

džon laseter pixar

Džon Laseter napravio je studio Pixar, ima dva Oskara, brojne nagrade, pravi najbolje crtaće na svetu i neviđeno se zabavlja.

U srednjoj školi je shvatio da želi da se bavi animacijom, a inspiraciju je dobio davne 1963. godine posle odgledanog crtanog filma „Mač u kamenu“.

Počeo je da radi u kompaniji Walt Disney još kao student i tada je dobio studentski Oskar za animaciju.

Verovali ili ne, u toj kompaniji je dobio otkaz jer je optužen da previše promoviše kompjutersku animaciju u crtaćima.

Put ga vodi u kompaniju Lucas film, gde je učio kako je koristi softver za animaciju. Tih godina bavio se i podučavanjem novih ljudi i obučvanjem na radu sa animacijom.

Od prvobitne ideje da samo pozadine u animiranim filmovima budu 3D, došlo je do toga da i likovi budu kompjuterski animirani.

Godine 1986. grafičko odeljenje Lukas filma kupuje Stiv Džobs i tada se stvara studio Pixar. Jedan od najboljih kreativnih studija na svetu u današnje vreme. Prave najbolje animirane filmove na svetu koje i odrasli rado gledaju.

Barem ja.

Laseter je stvorio popularne crtane filmove kao što su: Toy Story koji je bio i prvi kompjuterski animirani film ikada, A Bug’s Life, Cars, a trenutno radi kao izvršni producent na svim Piksarovim filmovima među kojima su i Finding Nemo, The Princess and the Frog, Frozen, Zootopia i mnogi drugi.

Pazite sada sudbinu. Sećate se da je dobio otkaz u Dizniju zbog toga što je mnogo koristio kompjutersku animaciju? Sudbina ga je ponovo dovela u Dizni i to tako što je kompanija Walt Disney kupila 2006. godine Pixar.

Tako se Laseter posle 22 godine ponovo našao u Dizniju, ovoga puta kao kreativni direktor Diznija i Piksara.

džon laseter pixar

– Razlog zašto se bavim ovim poslom su filmovi Volta Diznija. Kada sam kao dete shvatio da je nekim ljudima posao da prave crtane filmove, bilo je to sve što sam želeo od tad – rekao je Laseter u jednom intervjuu.

Neverovatan čovek. Koji crtani Pixara najviše volite, napišite u komentarima ispod.

Loading...