in

Vrh Awww

Pitali su patrijarha Pavla gde je kupio udobne cipele koje nosi 30 godina, rekao je samo „EH, KUPIO“ i tada je ispričao ovu priču

Ovo je životna lekcija broj 2

Priče iz života Patrijarha Pavla mogu da budu životne lekcije mnogima od nas. Opšte je poznata činjenica da je patrijarh išao svuda peške, a onda kad nije mogao, koristio je autobus. I uvek je bio u istim cipelama.

Nedavno smo vam pisali o anegdoti iz autobusa, koju smo nazvali njegovom životnom lekcijom broj 1, a ova priča o cipelama Patrijarha Pavla je životna lekcija broj 2.

Gojko Stojčević, slabački dečak iz sela Kućanci, koji je rano ostao bez roditelja, prevalio je veliki duhovni put da bi 1990. godine postao 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lepe cipele – lake, udobne i besprekorno sjajne.

„Jeste“, osmehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele, „Udobne su, mogu u njima dugo da pešačim“.

„Gde ste ih kupili?“

„Eh, kupio!“, rekao i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

NEOBIČNA PRIČA O CIPELAMA PATRIJARHA PAVLA

Cipele, u stvari, nekad bile ženske čizme – našao ih patrijarh, bačene, blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

[quads id=2]

Patrijarh Pavle je bio veoma cenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sećanje na ovog neobičnog, blagog čoveka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i pet godina nakon njegove smrti.

Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao peške ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

Priča kaže da ga je obućarskom zanatu naučio neki čovek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima.

[quads id=2]

Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

[quads id=2]

Ne propustite nijednu priču o Patrijarhu Pavlu na Piplmetru. Ako volite neobične ljude, pametne ljude, različite ljude koji nas uvek inspirišu, čitajte našu rubriku Ljudi.

Budite sigurni da uvek na Fejsbuku vidite naše objave.

Označite opciju See First. Hvala.

Loading...