in

Poreklo i prapostojbina Nemanjića

U prilogu su i dve karte kretanja i postojbine Srba Rašana u 7. veku nove ere

Foto: WIkipedia

Na adresu naše redakcije jutros je stigao zanimljiv mejl o poreklu i prapostojbini čuvenih Nemanjića. Ako volite istoriju, sigurno je da će vas zanimati da pročitate odakle su Nemanjići.

Imejl smo dobili od običnog, kako sebe naziva, srpskog domaćina Nebojše M. Stojanovića iz Beograda, koji nam je u prilogu dostavio i dve karte kretanja i postojbine Srba Rašana u 7. veku nove ere.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani publikume, uvažajući poštovaoci istorije i svi čitaoci,

U velikoj radosti i uzdignuta čela obaveštavam vasceli narod srpski da sam posle mnogo godina truda, najzad, odgonetnuo i razotkrio poreklo i prapostojbinu, u našemu rodu najplodonosnije familije u prostoru balkanskome, naših Nemanjića.

Ta se oblast nalazi severozapadno od Moskve i pod imenom je ZAVIDA. U široj oblasti je na obalama reke tadašnjeg imena RASE ili RAŠE, sadašnje Volge.

Foto: Printskrin

U ovom otkriću saznadoh da je od Srba Rašana, otac Stefana Nemanje po imenu Zavida (bez skoro ikakve biografije kod naših dosadašnjih istoričara naviklih da prepisuju od Germana, Elena i Latina, pa onda jedni od drugih, a da sami istražuju…), jer to istome beše ime po geografskom poreklu, kao što i sada imamo prezime npr. Crnogorac – ali ne u Crnoj Gori, Sarajlija – ali ne i u Sarajevu, ili Ero, Lero, Čivijaš, Nišlija, itd.

Eto istovremeno i odakle poreklo toponima za prvu naseobinu Zavidiće ili Zavidoviće, reku Rašku, tvrdi grad Ras, ime Rastko i celu oblast Rašku.

Foto: Printskrin

I u drugim migracijama i seobama je prirodno i viđeno da pridošlice u novom području imenuju takve stvari imenima iz stare postojbine.

Narode naš srpski, ovo saznanje vam evo 2019. godine dadoh javno i za svagda, a vi sami odredite šta ćete dalje sa njime.

(Piplmetar.rs)

Loading...