in

PREPLIVALI SU MRTVO MORE PRVI PUT U ISTORIJI: Znali smo da možemo umreti ako progutamo i KAP vode (FOTO) (VIDEO)

Printskrin. Tviter

Jedna ekipa plivača odlučila se na neverovatan podvig, prvi put u istoriji odlučili su da preplivaju Mrtvo more od Jordana do Izraela. Ova nesvakidašnja životna priča zaslužuje divljenje jer su rizikovali soptvene živote.

Plivanje preko jezera organizovalo je udruženje „EcoPeace“ sa namerom podizanje svesti da se najdublja svetska depresija svake godine smanjuje za otprilike metar. Dvadeset i šest ekstremnih plivača iz celoga sveta, opremljeni posebnim maskama zbog izuzetne slanoće, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.

Udaljenost od obale do obale je samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi gotovo onemogućava normalno plivanje.

Mrtvo more deset je puta slanije od Sredozemnog, što znači da tela plutaju na površini i da je nemoguće zaroniti.

– Bilo je teže nego što sam očekivao – rekao je 40-godišnji Španac Samuel Moran i dodao:

– Najgora je vrlo irtantna kombinaciija sunca i osećaja soli na koži. Sve vreme imate utisak da gorite.

Plivači su na licima imali posebno dizajnirane maske, jer čak i mala količina vode u ustima ili u očima može izazvati agoniju.

Kim Čambers sa Novog Zelanda rekla je da je plivala ekstremne deonice u svim krajevima sveta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

– Čak i nekoliko kapljica vode se oseti kao kiselina u očima, a gutljaj čak može biti i fatalan – rekla je.

Obale Mrtvog mora dele Izrael, Jordan i palestinska područja. Sa 400 metara ispod nivoa mora, najdublja je depresija na svetu.

Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da presuši do 2050. godine.

Gidon Bromberg, direktor „EcoPeacea“ za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizovano „kao globalni poziv na spas tog čudesnog mora“.

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog veka kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanja počeli da menjaju tok reci Jordan, njegovom glavnom izvoru.

Printskrin. Tviter
Printskrin. Tviter

Od tada je nivo vode u Mrtvom moru palo za 40 metara, rekao je hidrolog Ječieli Josef.

Razne firme su takođe crpile vodu iz Mrtvog mora kako bi iskorištavale njegove minerale, posebno u medicinske svrhe, piše Jutarnji.hr, a prenosi BKTV.

– Mrtvo more nestaje, jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem mi, mislim na Izrael, Jordan i Siriju – rekao je Josef.

Dodao je da je neka dugoročna rešenja teško postići zbog loše političke klime između tih zemalja. Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994. godine, ali su odnosi dveju država ostali zamrznuti, dok je Sirija upala u građanski rat.

Josef kaže da Izrael može da priušti da ne uzima vodu, jer je unapredio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće.

– Nema pravog rešenja. Možda se može govoriti o usporavanju, ali i to je veoma teško – istaknuo je.

Pogledajte video:

(Piplmetar.rs)

Loading...