in

PSIHIJATAR MILAN MILIĆ Zašto terate decu da vam kažu istinu kad urade nešto loše, a posle ih kaznite?

– S jedne strane roditelji ga uče da ne treba da laže, a s druge traže od njega da deli igračke sa drugarima iako samo to ne želi – kaže doktor

Milan Milić psihijatar
Foto printskrin, piplmetar.rs

Psihijatar Milan Milić govori često u medijima o životnim temama kao što su problemi, zrelost, ali i vaspitanje dece.

Gostujući u emisiji Minut-dva na temu vaspitanja dece rekao je:

– S jedne strane roditelji ga uče da ne treba da laže, a s druge traže od njega da deli igračke sa drugarima iako samo to ne želi. Nijedno dete to neće uraditi samo. Deca su po prirodi sebična, a mi ih učimo da ne budu. Na tom putu učimo ih pretvaranju. Naravno da je mera negde između. Mi tražimo da dete bude prema nama iskreno, a ako prizna nešto loše, posle bude kažnjeno. Niko ga ne pomiluje i kaže: „U redu je, pazićeš sledeći put”. Tako dete nauči da istina ima dva kraja, baš kao i laž. Ako sakrijem i ne priznam, neću biti kažnjen.

Milan Milić psihijatar
Foto printskrin, piplmetar.rs

Zaključak se sam nameće – u vaspitanju, mera je jedina prava stvar.

Milan Milić psihijatar
printskrin agape, piplmetar.rs

Postoji jedna izreka u psihoterapiji – u carstvu roditelja nije se pojavio car. Ne postoje pravi i konačni saveti, pa da za svaku situaciju imate recept. Bavljenje detetom, razumevanje, razvoj poverenja. Vi i vaše dete ste genetska kombinacija i vi možete dobiti dete koje je vama slično, ali možete i ono koje ne liči ni najmanje na vas. To znači da je potreban individualni pristup.

Dakle, ako je dete prepoznalo krivicu, ako je nešto uradilo prvi put, ne treba ga kažnjavati.

(Piplmetar.rs/Zelena učinioca)

Loading...