in

REČ STRUČNJAKA 3 taktike kako da se ne posvađate pred decom

Ako ste kao većina roditelja sigurno ste se bar jednom posvađali sa partnerom pred vašim detetom. Da li znate kako vaša svađa utiče na dete? Evo šta kažu neurološka istraživanja.

Nove studije pokazuju, bez ikakvog iznenađenja, da se stres kod dece znatno povećava kada čuju ljute glasove roditelja. Čak i dete koje spava registruje glasne, ljute glasove i doživljava povećanje stresa kome je potrebno neko vreme da se opet spusti i nestane. Ako nivo stresa kod deteta poraste pred spavanje dete neće uspeti da zaspi satima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ova istraživanja potvrđuju ono što svako dete može da kaže: strašno je slušati odrasle koji se svađaju. Roditelji su detetov izvor sigurnosti, kada su roditelji izvan kontrole ceo svet izgleda kao veoma strašno mesto. Kako deca ne mogu da se obrate odraslima u svađi za utehu ona potiskuju svoj strah. On se onda ispoljava u anksioznosti, inatu i/ili neposlušnosti.

Osim toga, povišen glas detetu šalje poruku da je “odrastao” način rešavanja nesuglasica između dve osobe dranje na onoga ko se sa nama ne slaže.

Da li je ikada u redu svađati se pred detetom? Da ako možete da izbegnete da nesuglasica preraste u vikanje i svađu. Na primer:

(Na sledećim stranicama nastavak)

Loading...