in

RECEPT ZA ČESNICU: Kako se pravilno mesi pogača za Božić, šta se u nju stavlja i kako se po tradiciji služi i jede (UPUTSTVO)

Recept za česnicu izuzetno je čest za internetu, ali nije svaki pravi recept za pogaču koja je mesi, služi i jede na Božić. Uz to valja znati koja su narodna verovanja i da tradicija nalaže da je česnicu potrebno pravilno umesiti.

Česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora.  Služi se za Božić, ima svečano mesto na prazničnoj trpezi i obično se u česnicu stavlja para, zrno pasulja i kukuruza, komadić drena.

Na Božić, domaćica treba da ustane pre sunca da bi zamesila česnicu. Česnica se priprema u čistoj odeći, a ponegde i u najsvečanijoj košulji ukrašenoj zlatnim nitima. U Vojvodini, dok je domaćica uz plamen sveće mesila, ukućani su pevali „Roždestvo tvoje…“. Ovaj hleb se ne seče, već ga ukućani lome na komade i traže česnicu.

Kliknite na stranicu broj 2 da pročitate ceo recept.

Loading...

Ostavite odgovor

Loading…

Voleli bismo tvoje mišljenje...

Glasajte za ili protiv

0 poen

Ukupno bodova: 0

Za: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Protiv: 0

Downvotes percentage: 0.000000%