in

SIGURNO NISTE ZNALI Ovaj čuveni beogradski pisac je rođak Sigmunda Frojda… nije ni čudo što je tako genijalan

Oni koji su upoznati sa dešavanjima na kulturnoj sceni u poslednjih 30-ak godina znaće da vam na ovu informaciju dodaju i da je David poznat kao dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, kao i autor i koautor brojnih TV drama, i kultnih filmova domaće kinematografije: “Ko to tamo peva”, “Okupacija u 26 slika”, “Bure baruta”, “Poseban tretman”, “Paviljon 6”, “San zimske noći”…

Sigmund Frojd rođak Filipa Davida

Poznavaoci dobrog štiva iz stopa će vam odgovoriti da je poznati beogradski intelektualac i književnik Filip David („Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“) ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Kuća sećanja i zaborava“.

Oni koji su upoznati sa dešavanjima na kulturnoj sceni u poslednjih 30-ak godina znaće da vam na ovu informaciju dodaju i da je David poznat kao dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, kao i autor i koautor brojnih TV drama, i kultnih filmova domaće kinematografije: „Ko to tamo peva“, „Okupacija u 26 slika“, „Bure baruta“, „Poseban tretman“, „Paviljon 6“, „San zimske noći“…

Sigmund Frojd rođak Filipa Davida

No, skoro smo sigurni da ni pasionirani ljubitelji knjige ni redovni pratioci ovdašnjih kulturnih dešavanja ne znaju da Filip David ima slavnog pretka! A kamo li da je to ni manje ni više nego otac psihoanalize – Sigmund Frojd!

Filip David
Foto: Filip David privatna athiva via Telegraf.rs

Prema Davidovim rečima porodica njegove majke pripadala je sefardima, španskim Jevrejima, koji su na Balkan stigli posle velikog egzodusa iz Španije, krajem petnaestog i početkom šesnaestog veka. Očeva linija su aškenazi, srednjoevropski Jevreji koji su naseljavali Beč Peštu, Lamberg, Berlin… Upravo sa te, očeve strane dalji rođak mu je bio Sigmund Frojd..

Filip David

– Porodica Frojd je telegramom čestitala rođenje moga oca – objašnjava za Telegraf Filip David nastavljajući – Interesantno je i da je otac u tinejdžerskim godinama zbog nekih problema koje je imao išao u rođačku posetu Frojdu za savet. Nažalost, o tome imam samo štura saznanja. Žao mi je što nisam izvukao više detalja o tim rođačkim vezama i njegovom putovanju u Beč.

Filip David nekad i sad
Foto: Filip David privatna athiva via Telegraf.rs

Interesantan je svakako i podatak da su između sefarda i aškenaza postojale velike kulturne razlike, pa i određena netrpeljivost, te da je venčanje Davidovih roditelja predstavljalo neku vrstu skandala. Bilo je potrebno izvesno vreme da obe porodice to prihvate.

(Katarina Vuković)

Loading...