in

SPISAK NAJVEĆIH FACEBOOK PREVARA 2016: Ne nasedajte na njih ni u 2017.

društvene mreže, kompjuter, laptop, facebook
Pexels

Ovo je spisak najvećih Facebook prevara u 2016. godini. Svi smo nasedali na njih misleći da su istina. Upozoravamo vas na njih i otkrivamo kako da ih izbegnete u 2017.

Iza viralnih objava na Facebooku se uglavnom krije takozvana “phishing” (fišing) prevara. One obično nude ekskluzivni sadržaj koji u samom početku deluje sumnjivo, na primer iznenadna smrt neke poznate osobe.

Korisnici koji žele da pogledaju dati sadržaj moraju da ostave svoj e-mail i lozinku, odnosno da se ponovo uloguju na Facebook nalog preko falsifikovane stranice za login. Na taj način server na kome je formirana lažna stranica će sačuvati podatke korisnika. Ovakva prevara pojavila se sredinom aprila ove godine kada je na nju naselo na hiljade korisnika Facebooka.

[irp posts=“7146″ name=“Ako imate telefon NOKIA 1100, možete za njega da dobijete 50.000 evra, evo zašto“]

Sledeća u nizu prevara na Facebook u 2016. godini je bilo dobijanje lažne notifikacije od stranice koja se predstavljala kao “Facebook Security”. Notifikacija je korisnike obaveštavala da je njihov profil u opasnosti. U poruci je između ostalog pisalo i kako je Facebook utvrdio da ste prekršili pravila korišćenja i da će za zadržavanje naloga biti neophodno da pratite link koji su naveli dalje u poruci. Takođe, lukavi prevaranti su naveli da imate samo 24 sata da to uradite, pre nego što nalog bude trajno obrisan.

Vesti o iznenadnoj smrti neke javne ličnosti i ove godine potresale su Facebook. Naime, krajem septembra najpopularnijom društvenom mrežom na svetu proširila se informacija da je Bred Pit mrtav.

@Pexels
@Pexels

Ispod šokantne objave u kojoj piše da se Bred obesio i da je za sve kriva Anđelina, stoji i da je to vest kanala Fox News, zbog čega su mnogi kliknuli. Radi se naravno o lažnoj vesti, virusu koji vodi na lažnu stranicu gde korisnici treba da daju svoje lične podatke.

Lažni Facebook status koji je pretio javnim objavljivanjem svih privatnih fotografija korisnika je i u 2016. godini ponovo bio aktuelan na stranicama ove društvene mreže. Ovaj status, kao i sve njegove varijacije, datira još iz juna 2012. godine i periodično se pojavljuje na NewsFeed-ovima korisnika koji ga, u strahu da će se njegove pretnje obistiniti, počnu objavljivati i šerovati.

[irp posts=“6848″ name=“Evo kako da na Facebooku prepoznate da je neka vest lažna i šta možete da uradite“]

– Krajnji rok je sutra. Sve što ste ikada objavili na Facebooku će sutra postati javno. Čak i poruke koje ste obrisali ili fotografije sa kojih ste skinuli tagove. Ne košta vas ništa da jednostavno šerujete ovaj status. Kanal 13 je na vestima pričao o Facebookovoj promeni uslova korišćenja. Ne dajem Facebooku niti bilo kom drugom dozvolu da bez pitanja koristi moje fotografije, informacije, poruke i postove. Na ovaj način stavljam do znanja da striktno zabranjujem kopiranje, distribuiranje ili bilo kakve druge akcije sa podacima na mom profilu. Sadržaj mog profila je privatan i poverljiv – glasio je status.

Sledeća na listi je prevara koja se širila putem poruka. Naime, neki korisnici su u inbox dobijali naizgled slikovnu datoteku formata .svg koja nije sadržavala sliku, već Java skriptu. Taj Java sadržaj bi onda korisnike preusmeravao na lažni YouTube kanal, za čiji pregled bi trebalo instalirati dodatak za internet pretraživač koji bi ubacivao virus na računar.

Facebook Year in Review

I na kraju, pred sam kraj 2016. godine, Facebook-om je počela da kruži velika novogodišnja prevara.

Svake godine u poslednjoj nedelji u decembru Facebook svojim korisnicima omogućava da opcijom “Year in review” dobiju video koji predstavlja kompilaciju deset najpopularnijih ličnih fotografija u godini na izmaku, ali iza ove mogućnost krije se ozbiljna opasnost. Neki korisnici su dobili ponudu da lajkuju i šeruju stranicu koja će im omogućiti da aktiviraju ”Year in review”.

[irp posts=“5689″ name=“NOVA PREVARA NA FACEBOOKU: Ako kliknete na Year in Review, spržiće vam se svi podaci (FOTO)“]

ako je ”Year in review” zvanična Facebook opcija, ovakve aplikacije nisu! Ovakvi zahtevi koje dobijate na Facebooku imaju za cilj da vas namame u nešto što bi moglo da ozbiljno ugrozi vašu bezbednost na internetu.

(Piplmetar.rs)

Loading...