in

Vrh Štaa?

SPISAK SVIH SRPSKIH IMENA ZA DEČAKE: Kako odabrati pravo ime za bebu

Imena koja su, možemo slobodno reći obeležila deceniju za nama, jesu Luka, Nikola, Lazar, Vuk i Stefan. Na red zatim dolaze Andrej i Pavle, ali i Vanja i Saša kao unisex imena.

Imena koja u svom sastavu sadrže slovo „š“ te su tako veoma zvučna i popularna jesu Aljoša, Balša i Jakša. Tako je recimo ime Balša i te kako popularno na teritoriji naše zemlje, a prevodi se, odnosno ima značenje „obaliti, srušiti“, pa bi tako ovo ime označavalo momka koji obara i ruši sve prepreke pred sobom.

Od tipičnih srpskih imena koja su se nekada koristila a završavala su se na „mir“, kakvi su Vladimir, Branimir, Velimir, Dragomir, danas se koristi samo ime Vladimir. Ostala su retka.

Luka

Luka jeste ime koje je grčkog porekla i u prevodu znači svetao, svetleći, svetlost, jer vodi poreklo od reči „luks“. Ime je popularno kako u našoj zemlji, tako i u okolnim zemljama, a i u Nemačkoj je jedno od najpopularnijih, i to decenijama unazad.

Pexels
Pexels

Luku krasi osobina da mnogo pažnje obraća na detalje, te se može desiti da previdi neke druge i te kako bitne i krupne stvari u životu. Ne voli monotoniju, zna da bude veoma raspoložen, ali i da bude i te kako težak i tvrdoglav, zbog čega je moguće da se kasnije i kaje. Dopadaju mu se poslovi oko nauke i tehnologije, kompjuteri i IT kao varijante za najuspešnije poslove modernog vremena.

Neke od najpoznatijih ličnosti kroz istoriju, ali i danas, koji nose ovo ime, jesu pre svega jedan od jevanđelista, Luka, zatim i brojni junaci koji su se kroz istoriju borili za našu zemlju, što oružjem, što pesmom, a to su Luka Lazarević, Luka Ćelović, kao i Lukijan Mušicki – vladika Srpske Pravoslavne Crkve.

Pexels
Pexels

Lazar

Potiče od starohebrejskih reči „el azar“ i u prevodu znači „Bog je pomoć“. U našem jeziku postalo je i te kako popularno nakon vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića koji se sukobio sa Turcima u boju na Kosovu, ali ipak, smatra se da prvi nosioci ovog imena potiču iz doba ranog hrišćanstva i da su to bili brat mirosnica Marte i Marije, kao i ubogi Lazar, jedan od likova iz priče Isusa Hrista.

Od ličnosti sa ovim imenom izdvajamo, pored Lazara Hrebeljanovića, i poznatog trgovca, veleposednika i dobročinitelja, Lazara Dunđerskog, zatim Laza Paču, lekar, političar i ministar finansija, pesnici Laza Kostić i Laza Lazarević i mnogi drugi.

Nikola

U prevodu znači – narod pobeđuje. Ime je najznačajnijeg hrišćanskog svetitelja Svetog Nikole i jedno od najpopularnijih imena poslednju deceniju u našoj zemlji.

Ove osobe su, smatra se, veoma osećajne, ali isto tako i rezervisane, pa ih okolina često pogrešno shvata i tumači. Inteligentni i dubokoumni, imaju veoma dobar osećaj za posao i sticanje materijalnih vrednosti im i te kako ide od ruke. Romantični su kada se zaljube, vole da se opuštaju uz voljenu osobu, ali i u prirodi daleko od posla i obaveza, stresa i nervoze.

Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Nikola Simić, Nikola Grbić i Nikola Žigić, samo su neka od danas i te kako poznatih imena na našoj domaćoj sceni filma i sporta. Nekada, mnoge vladike, kraljevi, carevi nosili su ovo ime, osobito iz loze Petrovića i Karađorđevića. Ne smemo nikako zaboraviti naš najveći ponos, Nikolu Teslu, ali ni Nikolu Pašića, čoveka koji je mnogo doprineo razvoju naše zemlje.

Pexels
Pexels

Aleksa

Aleksa, Aleksandar, Aleksije, prevodi se kao „zaštitnik ljudi“. To je ime velikog vođe i vladara Aleksandra Makedonskog, a zanimljivo je da je čak 8 papa nosilo ovo ime. Kako kod nas, tako je i širom sveta ovo ime i te kako rasprostranjeno u svojim najrazličitijim oblicima.

Ove osobe su povučene i tihe, veoma obraćaju pažnju na detalje. Sistematični su. Vole rad u prirodi, u miru, a interesuje ih i tehnologija. Kako su povučeni i konzervativni, često gledaju stvari sa strane dok ne analiziraju sve do detalja i odluče da li je nešto vredno njihove pažnje ili ne. Često su u svojim mislima i nemaju volje da komuniciraju sa drugima, što im okolina može zameriti.

Aleksa Šantić, Aleksa Buha, Aleksa Jelić, Aleksa Jovanović i brojni drugi, jesu osobe koje su nosile i nose svoje ime na najbolji mogući način.

[irp posts=“1493″ name=“IME ZA PSA: Spisak PRELEPIH imena za vašeg kućnog ljubimca“]

Mateja

Ime potiče od reči Mattitjah, a prevodi se kao dar Božiji. Ime je jednog od 12 apostola i jedno je od 20 najčešćih imena koja se daju dečacima u poslednjih 15 godina u Srbiji.

deca,

Stefan

Potiče od grčke reči „Stefanos“, što u prevodu znači „kruna“ ili „venac“. Ime je hrišćanskog svetitelja, a prevodi se kao „onaj koji je ovenčan“. Ime je i te kako rasprostranjeno u mnogim zemljama, u svojim najrazličitijim oblicima.

Za Stefana važi činjenica da je stabilna osoba, a isto tako i veoma odgovorna. Taktičan je, šarmantan, u poslu je diplomata. Ne voli agresivnost u nastupu. Privržen je porodici i deci. Svojom dobrotom, razumevanjem i strpljenjem naprosto privlači ljude u svoje društvo. Iskren i odgovoran, izuzetno human, ali mana mu je nedostatak samopouzdanja koja ga može koštati mnoštva životnih prilika.

[irp posts=“1814″ name=“Spisak SVIH jezika koji se govore u Srbiji (MAPA)“]

Vuk

Došli smo i do jednog od gore pomenutih starih imena za koje se verovalo da je magično, tj da ima magijsko dejstvo. Neko vreme ovo ime je bilo zaboravljeno, ili makar zapostavljeno, dok se danas na velika vrata vratilo u modu. Nekada se deci davalo u porodicama gde se umnogome umiralo od kakvih bolesti, pa se smatralo da to ime tera sve nemani od deteta. Tako je i Vuk Karadžić dobio ime takođe.

Za osobe koje nose ime Vuk, smatra se da su i te kako svestrane osobe. Vole društvo, igru, pesmu i dobar provod. Emotivci su, ali su i temperamentni i može se desiti da odreaguju u trenutku. Često ih ne drži mesto, piše sajt Ekuduj se.

@Pexels
@Pexels

Novak

Prema starim shvatanjima, roditelji su davali ovakvo ime detetu u želji da im sve nanovo krene, tj da im krene na bolje, jer i samo ime potiče tj izvedeno je od reči nov. Ime se nalazilo čak i u zapisima iz manastira u 14. veku, tako da njegovo staro poreklo ni malo nije dovedeno u pitanje. Danas, popularno je i te kako među novorođenom muškom decom, a za sve to je zaslužan naš proslavljeni teniser Novak Đoković.

Sava

Veoma lepo staro srpsko, hrišćansko ime. Ime jednog od svetaca iz loze Nemanjića, najstarijeg prosvetitelja i učitelja. Ime jedne od naših najvećih reka. U prevodu reč „saba“ od koje i vodi poreklo označava preobraženje, pravednost.

(Piplmetar.rs)

Loading...