in

DANAS JE MITROVDAN: Evo šta nikako ne smete uraditi na ovo crveno slovo (FOTO)

Foto: SPC

Sutra slavimo Mitrovdan. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine 8. novembra obeležavaju ovaj nepokretni praznik.

Ovo je šesta po redu slava u Srba.

Sećanje na Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznat kao Mitar (otuda Mitrovdan), obeležava se u kalendaru crkvenim slovom i posvećeno je antičkom komandantu Solu koji je stradao zbog toga što je širio hrišćanstvo.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo, piše Kurir.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Ovaj dan je poznat, kako se verovalo, i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Tako je i nastala krilatica: Mitrovdanak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak.

(Piplmetar.rs)

Loading...