Android 14 konačno omogućuje proveru zdravlja baterije telefona

od strane | jun 5, 2023 | Tech | 0 Komentara

Jedna od najkorisnijih funkcionalnosti iOS-a jeste mogućnost provere zdravlja baterije iPhone-a. Ova opcija pomaže da procenite koliko intenzivno koristite telefon i kada je vreme za zamenu baterije. Dobro zdravlje baterije je prednost koja može povećati vrednost telefona kasnije, prilikom prodaje. Donekle je iznenađujuće da Android telefoni do sada nisu imali ovu funkciju koja konačno stiže sa novim Android 14 operativnim sistemom, javlja Android Authority.

Funkcija provere zdravlja baterije je prvi put uočena u QPR beta verzijama trenutnog Androida. Međutim, kako je primetio Mišal Rahman, Google je u Android 14 dodao neke API-je koji mogu da prenesu neke ključne detalje o bateriji kao što su datum proizvodnje, datum prve upotrebe, način i broj ciklusa punjenja i druge stvari.

Ove API-je mogu pozvati apliakcije koje imaju potrebnu dozvolu za BATTER_STATS, koja se može dodeliti aplikacijama putem ADB-a (Android Debug Bridge).

Android-14-provera-statusa-baterijeTwitter

Ako na svom telefonu već imate Android 14, možete proveriti zdravlje baterije instaliranjem open source aplikacije Batt. Ova aplikacija će vam pokazati broj ciklusa punjenja koje ste obavili na svom telefonu. Međutim, ako želite više detalja, da naprimer vidite u procentima koliko je zdrava vaša baterija, pokrenite sledeću ADB komandu:

pm grant com.porg.batt android.permission.BATTERY_STATS

Treba imati u vidu da ova funkcija još nije spremna za javno objavljivanje, tako da ne znamo koliko će brojke biti precizne. Vrednosti koje API bude vraćao, zavise najviše od praćenja koje vrši hardver vašeg telefona i da li telefon uopšte može da prati ove podatke.

Stoga će vaši rezultati varirati u zavisnosti od hardvera. Ipak, postojanje ovih API-ja dobar je pokazatelj da Google radi na ovoj funkcionalnosti i namerava da je objavi jednog dana. Nadamo se da će ova funkcija biti dostupna na svim Android uređajima u bliskoj budućnosti.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs