ARM predstavio Cortex-X4, svoja najbrža CPU jezgra na 3,4 GHz

od strane | maj 29, 2023 | Tech | 0 Komentara

ARM-ove big.LITTLE CPU konfiguracije postoje godinama i standardna praksa do sada imaju određen broj malih i velikih jezgara. Ovo se sada menja uvođenjem novog ARM dizajna. Najjače novo jezgro, predstavljeno danas je Cortex-X4, a slede Cortex-A720 i manji Cortex-A520m koji su dizajnirani da rade u tandemu kako bi balansirali između performansi i efikasnosti.

DSU 120 je zadužen za magiju

ARM je takođe predstavio DSU-120, koji pokreće DinamiQ Shared Unit sistem koji omogućava da različita CPU jezgra rade zajedno, piše GSMArena.

DSU-120ARM

Trenutni najjači čipsetovi imaju 1+3+4 ili 1+4+3 konfiguracije. Dok je DSU-120 namenjen za CPU-ove do 14 jezgara, pametni telefoni će se verovatno zadržati na ukupno 8. Međutim, standardna konfiguracija će se verovatno promeniti u 1+5+2.

Brzina i efikasnost Cortex-X4

Novi Cortex-X4 će preuzeti teške zadatke koje se obavljaju sekvencijalno, obećavajući 15% veće performanse od X3 pri jednakoj snazi (koji je sam po sebi bio 25% brži od Cortex X2). To znači da će sa uporedivim performansama X4 ponuditi ogromno smanjenje potrošnje energije od 40%. Međutim, ne treba zaboraviti da je X4 je napravljen za performanse, i da je u pitanju najbrže CPU jezgro koje je ARM ikada dizajnirao i očekuje takt od 3,4 GHz.

Cortex A efikasnostARM
Cortex X4ARM
Cortex-X4ARM
Cortex-A720ARM

Sa druge strane Cortex-A720 je optimizovan za efikasnost čak i više od A700 serije jezgara pre njega. On je 20% efikasniji od A715, koji je i sam bio 20% efikasniji od A710. Sa pet A720 jezgara, najveći deo zahtevnih poslova, koji podržavaju razdvajanje na više izvršnih niti, će pasti na njih, uz poboljšanu efikasnost.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno je i Cortex-A520 jezgro. Dizajnirano je tako da dva jezgra mogu da dele izvršne jedinice kako bi zauzeli što manje prostora na silicijumu. Pored toga, i A520 je 22% efikasniji od A510, pa će se na vrhunskim čipsetovima oni verovatno fokusirati na pozadinske zadatke.

27% bolji od prethodne generacije

Novi čipset sa X4, A720 i A520 jezgrima u 1+5+2 konfiguraciji će ponuditi povećanje od 27% na multithread Geekbench 6 testu u poređenju sa trenutnim 1x X3 + 3x A716 + 4 A510 najjačim CPU-om na istoj frekvenciji sa istom količinom keš memorije.

ARMv9ARM

S obzirom na to da se radi o novoj ARMv9 arhitekturi, to znači da nijedno od ovih jezgara ne podržava stari 32-bitni ARM skup instrukcija. To u praksi znači da će sve kompanije koje još uvek moraju da podržavaju 32-bitne aplikacije morati da koriste Cortex-A710 jezgro, kao kod Snapdragon 8 Gen 2 čipseta.

Immortalis i Mali grafike

ARM je takođe predstavio drugu generaciju Immortalis G720 GPU-a za najjače uređaje. Za čipove visokog i srednjeg ranga, tu su novi Mali-G720 i Mali-G620 GPU-ovi. Tri GPU-a debituju sa novom arhitekturom, poznatom jednostavno kao 5. generacija.

Glavna promena ove generacije je Deferred Vertex Shading pipeline. U pitanju je tehnologija koja smanjuje opterećenje memorije sa smanjenjem propusnog opsega za 33% u Genshin Impact, 26% na Fortnite i 41% na Elven Ruins, Epic Games demou napravljenom da pokaže Unreal Engine.

DVSARM

Smanjeno opterećenje memorije znači i manju potrošnju energije i manje zagrevanje, a GPU može nadoknaditi nedostatak. Sve u svemu, arhitektura 5. generacije može da ponudi 15% bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju.

GPU jezgraARM

Immortalis-G720 poboljšava podršku za Ray-Tracing. ARM radi u saradnji sa Tencent Games i kompanijom MediaTek na razvoju Smart Global Illumination (SmartGI) kao industrijskog standarda. Najjača Immortalis-G720 grafika će raspolagati sa do 10 jezgara, Mali-G720 između 6 i 9 jezgara, a Mali-G620 do 5 jezgara, u zavisnosti od toga šta je dizajner čipseta planirao.

Intel se uključuje u igru

Očekuje se da ARM-ovi novi CPU i GPU dizajni stignu kasnije ove godine i početkom 2024. Zanimljivo je da se u saopštenju za štampu nalaze citati kompanija TSMC i Samsung, ali i Intel Foundry Services, u kojima se navodi „kombinacija vodeće Intel 18A tehnologije sa ARM-ovim najnovijim i najmoćnijim CPU jezgrom, Cortex-X4, stvoriće prilike za kompanije koje žele da dizajniraju sledeću generaciju inovativnih mobilnih SoC-a.”

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs