Četbot veštačke inteligencije Claude kompanije Anthropic lanisiran u Evropi

od strane | maj 15, 2024 | Tech | 0 Komentara

Američka kompanija Anthropic ima za cilj da se razlikuje od svojih konkurenata, pre svega uvođenjem strožih mera zaštite u radu veštačke inteligencije. „Uzbuđeni smo i ponosni  što možemo da objavimo da je Claude sada dostupan ljudima i kompanijama širom Evrope kako bismo poboljšali njihovu produktivnost i kreativnost”, navodi tehnološki startap sa sedištem u San Francisku u svojoj blog objavi.

Četbotu Claude može da se pristupi na Claude.ai ili pomoću aplikacije prilagođene za Apple mobilne uređaje. Takođe, dostupan je i preduzećima preko plaćenog paketa pretplate na „Claude team” objavila je kompanija.

Anthropic je kao rival kompanije OpenAI, inače, predstavio najnoviju verziju četbota Claude u martu ove godine.

Claude AI // Četbot veštačke inteligencije Claude kompanije Anthropic lanisiran u EvropiAnthropic

„Claude ima visok nivo razumevanja i tečno govori francuski, nemački, španski i druge evropske jezike, što omogućava korisnicima da razgovaraju sa njim na više jezika”, piše dalje u objavi o lansiranju na evropsko tržište. 

Lansiranje ChatGPT bota kompanije OpenAI krajem 2022. godine izazvalo je veliko interesovanje za generativnu veštačku inteligenciju koja omogućava računarima da kreiraju slike, video zapise, programske kodove ili pisane radove iz jednostavnih tekstualnih upita. Osnovan od strane bivših zaposlenih u OpenAI, Anthropic nastoji da se razlikuje od svojih konkurenata sprovođenjem strožih zaštitnih mehanizama u svoju tehnologiju kako bi se sprečila njena zloupotreba.

Kao što smo već rekli, Claude.ai i Claude iOS aplikacija dostupni su besplatno. U slučaju da korisnik želi nadograđenu verziju četbota, aplikacija Claude dostupna je u App Store za preuzimanje za 18 evra mesečno, preko koje korisnici dobijaju Claude Pro, što ujedno otključava i sve Claude modele, koji uključuju Claude 3 Opus, jedan od najnaprednijih modela na tržištu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs