Instagram i Facebook pod EU istragom zbog uzrokovanja zavisnosti i štete kod dece

od strane | maj 17, 2024 | Tech | 0 Komentara

Evropska unija je otvorila formalnu istragu protiv kompanije Meta zbog zabrinutosti da ne čini dovoljno da zaštiti mentalno i fizičko zdravlje dece koja koriste njene društvene mreže Facebook i Instagram. Istraga koju je Evropska komisija najavila u četvrtak, procenjivaće da li je Meta prekršila pravila prema Zakonu o digitalnim uslugama EU (DSA), napominjući da korisnički interfejs i algoritmi mreža Facebook i Instagram mogu da izazovu „poremećaje ponašanja kod dece“ i da stvore „efekte zečje rupe“.

EU takođe brine da Meta ne čini dovoljno da spreči maloletnike da pristupe neodgovarajućem sadržaju, kao i da njeni alati za proveru uzrasta možda nisu „razumni, proporcionalni i efikasni“. Istraga će dodatno proceniti da li sistemi preporuka sadržaja kompanije i podrazumevana podešavanja privatnosti pružaju dovoljno privatnosti, sigurnosti i bezbednosti za maloletnike.

Inače, EU je otvorila istragu nakon što je Meta nedavno preduzela napore da poboljša sigurnost dece na Facebook i Instagram društvenim mrežama, kao što je ograničavanje njihovog pregledanja štetnih tema i ograničavanje interakcije sa sumnjivim nalozima koje vode odrasli, u pokušaju da popravi svoju lošu reputaciju u zaštiti dece na mreži. Sledeći koraci EK uključuju prikupljanje dodatnih dokaza.

Meta, Facebook, InstagramShutterstock / Koshiro K

Nema formalnog roka za postupak, ali EU može da preduzme privremene mere protiv kompanije Meta dok traje istraga. Ukoliko se ispostavi da Meta krši pravila DSA, može se suočiti sa novačnim kaznama koje idu do šest odsto globalnih prihoda kompanije, pri čemu je EU komesar Tijeri Breton izjavio da „ne štede trud da zaštite mlade“.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs