Japan pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na Zemlju

od strane | maj 29, 2023 | Tech | 0 Komentara

Svemirska administracija Japana JAXA već decenijama unazad pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na zemlju, a sada će preko državno-privatnog partnerstva probati da ostvari ovaj cilj do 2025. godine, prenosi Engadget.

Samo nekoliko godina ranije, 2015, Japan je napravio iskorak u ovakvoj tehnologiji. JAXA naučnici su tada uspešno preneli 1,8 kilovata snage do malog prijemnika bez ikakvih žica, što je bilo dovoljno energije za napajanje električnog čajnika.

Novim projektom, Japan sada pokušava da ova tehnologija postane stvarnost. Profesor Naoki Šinohara koji vodi projekat, probaće da rasporedi niz malih satelita u orbiti koji skupljaju solarnu energiju, posle čega bi trebalo da je prenesu na zemaljske prijemne stanice udaljene stotinama kilometara.

To bi bilo revolucionarni iskorak u energetskoj tehnologiji, jer solarna svemirska energija predstavlja potencijalno neograničeni izvor obnovljive energije. Deluje primamljivo baš zato što solarni paneli u svemiru mogu da sakupljaju energiju u bilo koje doba dana, gde ni oblaci ne bi predstavljali problem.

Korišćenje orbitalnih solarnih panela i mikrotalasa za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo krajem šezdesetih godina prošlog veka. Tada su se mnoge svetske zemlje uključile u razvoj ove tehnologije, uključujući naravno Kinu i SAD, koje su potrošile dosta vremena i novca na njen napredak.

Solarni paneliShutterstock

Ipak, ukoliko Japan sada uspe da ostvari zamišljeno, to i dalje neće biti tek tako dostupna opcija energetskog snabdevanja, uzevši u obzir da prenos od otprilike jednog gigavata snage košta oko sedam milijardi dolara uz postojeću tehnologiju i opremu. Sa druge strane, svaki iskorak može da nas dovede korak bliže cilju da se ceo proces optimizuje i postane isplativ.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs