Naučnici su uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju

od strane | jun 5, 2023 | Tech | 0 Komentara

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) su, navodno, uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju bez ijednog kabla – i tvrde da je ovo prvi takav slučaj, piše Gizmodo.

Eksperiment je deo Caltech-ovog projekta svemirske solarne energije, a Institut je juče putem saopštenja za medije objavio su uspešno preneli energiju. Istraživači su izveli eksperiment prenosa energije koristeći mašinu koja se zove Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment, odnosno MAPLE, što je mali prototip na SSPD-1 (Space Solar Power Demonstrator) letelici koja je lansirana u januaru.

Istraživači navode da je, prvi put, MAPLE-ov niz transmitera uspešno preneo solarnu energiju prikupljenu u svemiru koristeći mikrotalase do prijemnika na krovu Laboratorije za inženjering na kampusu Caltech-a u Pasadeni.

“Kroz dosadašnje eksperimente, potvrdili smo da MAPLE može uspešno da prenosi energiju prijemnicima u svemiru. Uspeli smo da programiramo niz prijemnika kako bi bili usmereni prema Zemlji. Sada znamo da prototip može da preživi putovanje do svemira i da tamo radi”, rekli su iz Caltech-a.

solarnu-energiju-preneliShutterstock

Bežični prenos energije iz svemira ima ogromne implikacije za obnovljivu energiju, toliko da Japan planira da počne to da radi do sredine 2030-ih. Japanski istraživački tim planira da testira tehnologiju 2025. godine uz javno-privatno partnerstvo.

Dok se ljudska potreba za energijom sve više povećava, rešenje poput prikupljanja i prenosa solarne energije iz svemira mogao bi da bude veliki korak u pravom smeru.

Prikupljanje energije iz svemira moglo bi da funkcioniše 24 sata dnevno i moglo bi da prenosi energiju do udaljenih ili područja pogođenih katastrofama, pod pretpostavkom da imaju potrebnu infrastrukturu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs