Novi moždani implant sada u službi slepih i slabovidih

od strane | maj 13, 2024 | Tech | 0 Komentara

Napredak u tehnologiji otvara vrata novim mogućnostima za osobe sa oštećenim vidom. Tim istraživača sa univerziteta u Frajburgu, pod vođstvom dr Marije Asplund, razvio je minijaturni moždani implant za vid, opremljen elektrodama veličine neurona, koji bi mogao da pruži nadu slepim osobama da ponovo vide. Implanti za vid već su prisutni u medicini od sredine devedesetih godina prošlog veka, ali dosadašnje metode nailazile su na ograničenja zbog veličine elektroda i korozije metala.

Inovacija u novim moždanim implantatima leži u mikroskopskim elektrodama koje omogućavaju ugradnju većeg broja elektroda na jedan implant. To omogućava detaljniju stimulaciju mozga, stvarajući jasniju sliku za pacijente. Važnost detalja je ključna, jer slika koju mozak stvara putem ovih signala nije tako oštra kao kod osoba s neoštećenim vidom. Takođe, implant koristi specijalnu mešavinu materijala na bazi polimera koja sprečava koroziju i tako produžava trajnost i funkcionalnost, piše TNW.

Sada znamo da je moguće napraviti elektrode male kao neuron (nervna ćelija) i održati ovu elektrodu da efikasno radi u mozgu tokom dugog vremenskog perioda”, rekla je Marija Asplund, vođa projekta i koautor studije, koja je šef istraživačke grupe Bioelektronske mikrotehnologije na univerzitetu u Frajburgu.

Novi moždani implant sada u službi slepih i slabovidihShutterstock

Sledeći korak biće stvaranje implanta koji može da ima veze za hiljadama elektroda”, dodala je ona.

Prema istraživanjima, ovaj novi pristup obećeva dugotrajnost i efikasnost. Inicijalni testovi koji su sprovedeni na miševima pokazali su da moždani implant može efikasno da stimuliše vizuelnu percepciju koristeći minimalnu količinu električne energije.

Napredak u polju neurotehnologije obećava revolucionarne pomake u tretmanu različitih neuroloških stanja, uključujući i ona koja su do sada bila nikako ili teško izlečiva, kao što su razna oštećenja sluha i Alchajmerova bolest.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs