Nvidia i Jensen Huang kategorički jasni, u toku je četvrta industrijska revolucija

od strane | maj 24, 2024 | Tech | 0 Komentara

Pre dva dana NVIDIA je objavila svoj prvi kvartalni finansijski izveštaj za fiskalnu 2025. godinu koja se završava 28. aprila, a svi podaci pokuzuju da su premašili i najsmelija očekivanja.

Prema finansijskom izveštaju, Nvidia je ostvarila prihod od 26 milijardi dolara u prvom poreskom tromesečju, što je značajno povećanje od čak 262% u poređenju sa 7,192 milijarde dolara u istom periodu prošle godine i povećanje od 18% u poređenju sa 22,103 milijarde dolara u prethodnom fiskalnom tromesečnom periodu. Među njima, prihod u oblasti infrastructure velikih centara podataka iznosio je 22,6 milijardi dolara, što je povećanje od 427% u odnosu na prethodnu godinu.

U konferencijskom pozivu, izvršni direktor kompanije Nvidia, Jensen Huang izjavio je da je sledeća industrijska revolucija počela i da će veštačka inteligencija (AI) doneti očigledan rast produktivnosti u skoro svakoj grani industrije.

Četvrta industrijska revolucija na krilima Nvidia AI tehnologije

On je rekao da obim posla raste u značajnoj meri. Blackwell čipovi se ne mogu isporučiti u dovoljnoj količini potražnje na tržištu i da se njihova proizvodnja odvija punim kapacitetima, a očekuje se da će do kraja godine ostvariti još veći prihod.

Trenutno postoji oko 15.000 do 20.000 prijavljenih generativnih AI startap kompanija koje su na lisit čekanja za isporuku NVIDIA tehnologije u cilju obuke svojih AI modela pomoću moćnih NVIDIA AI akceleratorskih čipova.

Nvidia-četvrta-industrijska-revolucija

Po njegovom mišljenju, Nvidia je postala sistemski dobavljač, a ne samo prodavac naprednih GPU rešenja.

Osvrćući se na istoriju, od 1760 do sredine 19. veka, čovečanstvo je ušlo u doba parnih mašina i započelo prvu industrijsku revoluciju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Od druge polovine 19. veka do početka 20. veka čovečanstvo je počelo da ulazi u električno doba, dostiglo je vrhunac u informatičkoj revoluciji i ušlo u drugu industrijsku revoluciju.

U drugoj polovini 20. veka, otprilike posle Drugog svetskog rata, čovečanstvo je ušlo u tehnološko doba. Niz tehnoloških otkrića u atomskoj energiji, elektronskim računarima, svemirskoj tehnologiji i bioinženjeringu pokrenuo je treću industrijsku revoluciju.

Posle toga kategoričan je u izjavi da se trenutno nalazimo u periodu četvrte industrijska revolucija, tehnološka revolucija usredsređena na veštačku inteligenciju, čistu energiju, robotiku, kvantne informacione tehnologije, kontrolisanu nuklearnu fuziju, virtuelnu stvarnost i biotehnologiju, prenosi kineski Fast Technologies.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs