Test: Xiaomi 12T i 12T Pro (Video)

od strane | nov 4, 2022 | Tech | 0 Komentara

04.11.2022 21: 08 |

Cell

Test: Xiaomi 12T i 12T Pro (Video)

Čini se da je Xiaomi napravio dobar potez sa novom T serijom: 12T i naročito 12T Pro donose puno procesorske snage, odlične perormanse u svakom smislu. Poredimo li ih sa jesenjom ponudom na tržištu, te odlične akcije koje su još uvek aktuelne, kupovina nekog od ovih telefona nameće se kao izvanredna odluka. Naravno, ukusi jesu različiti, ali rekli bismo da je Xiaomi pogodio pravu meru dokle treba ići sa novom T serijom – a ne poleteti.

Kakvim potencijalom raspolaže kompanija Xiaomi u jesen 2022. godine kada su u pitanju, nećemo reći premijum uređaji – već uređaji koji su zamišljeni tako da ostvare uspeh na tržištu, a da pri tome kupcima ponude dobar balans mogućnosti u odnosu na potrebe korisnika. Kao i prethodnih godina, Xiaomi telefoni sa oznakom T koji uvek izlaze na tržište u ovo doba godine nemaju zadatak da se nadmeću sa najboljim telefonima, već da ponude optimum mogućnosti koje traži većina korisnika po solidnoj ceni.

Zadatak da se žargonski rečeno pobije sa najboljima, ove godine imao je Xiaomi 12 Pro – i sa ove vremenske distance možemo da kažemo da taj zadatak nije ostvario. Na krilima velikih uspeha ostvarenih u prethodnih nekoliko godina, Xiaomi je poželeo da stane uz bok najboljima, hrabro se predstavio publici na velikom događaju u Beču – ali i tada smo rekli, prerano je za to. 

Naravno da treba svake godine pokušati da se napravi iskorak napred, nadmaši prošlogodišnji model, ali publika je ove godine, verovatno okrutnije nego ikada compose sada pokazala skoro apsolutnu nezainteresovanost za premijum uređaje koje nisu potpisali Samsung i Apple.

Godinama smo i sami pitali brojne vendore, kada će stići vaši premijum uređaji – sada to više nećemo raditi. Jer sve ono što smo mogli da zaključimo ove godine jeste da je to utopija, i da svi ostali proizvođači ne treba da kuju velike planove u tom segmentu jer nemaju dovoljno argumenata. Kao primer tehnološkog napretka – apsolutno, jer tako se kreira i gradi imidž za budućnost, ali sada je prerano, za sve osim velikog dvojca. Žao nam je što je to tako, baš nam je žao – ali tako je. Svi ti ostali proizvođači jednostavno treba da traže formulu uspeha na drugačiji način.

xiaomi12T12TPRO_1s.jpg

Da li je Xiaomi uspeo u svojim proračunima da nađe balans onoga što može da ponudi za razuman novac? Mnogo stvari mu ne idu na ruku, tu prvenstveno mislimo na ogromne promene na valutnom tržištu i hendikep u odnosu na telefone od pre nekoliko meseci. S druge strane, stigao je novi hardver i tu Xiaomi vidi šansu da se nametne.

Dizajn i karakteristike

12T i 12T Pro telefone smo otpakovali pre 15-ak dana i preliminarno ih predstavili publici, hajde da sada kada su razmišljanja i iskustva dovoljno sazrela, pokušamo da pravilno ocenimo šta je to Xiaomi uradio, gde je morao da spusti ambicije kako bi ove telefone zadržao u željenom cenovnom opsegu.

Krenimo od tela telefona… ono je potpuno identično za oba modela, jedino po čemu možete da ih razlikujete jeste oznaka glavnog kamera senzora u kamera bloku, 12T Pro naravno sa glavnom kamerom od 200 mpix, 12T sa 108. Što se umetničkog dojma tiče, klasičan Xiaomi dizajn karakterističan za mnoštvo modela ovog proizvođača. Ton izgledu diktira dizajn kamera bloka koji je opet izveden – na standardni Xiaomi način sa naglaskom na ogromno sočivo glavne kamere – ispod njega su smešteni značajno slabiji ultraširoki i makro senzori. I to je to što se vizuelnih impresija tiče, svedeno, bez nekih iskoraka u umetničke slobode.

xiaomi12T12TPRO_2s.jpg

Nažalost, na test su nam pristigli modeli u ovoj, pa moram reći prevaziđenoj plavoj boji koju godinama gledamo na mnogim uređajima – navikli smo se na one grafitne varijante koje Xiaomiju definitivno bolje stoje. Za razliku od Xiaomija 12 Pro, 12T i 12T Pro nemaju aluminijumski ram i staklena Gorila Glass leđa, već je u pitanju polikarbonat. Težina je ostala ista u poređenju sa premijum uređajem s početka godine, uštedelo se na materijalima ali je baterija sada veća: 205 grama težak je model sa oznakom Pro, tri grama manje 12T. IP53 sertifikat otpornosti na vodu i prašinu, dakle, nikako ga ne potapati da bi pravili selfije u napunjenoj kadi.

Tasteri na desnoj strani telefona, na levoj nema ničega, gore rešetka drugog zvučnika, otvor sekundarnog mikrofona i IC blaster, dole uobičajeno – fioka za SIM kartice, USB port, primarni mikrofon i zvučnik.

Ekran je naravno takođe identičan na oba modela: treba li da pominjemo dijagonalu? Imate pravo samo jednom da pogađate… naravno, 6.67 inčni AMOLED rezolucije 1220×2712 piksela. Pomalo neuobičajeno, bolje od proseka a opet manje od modela 12 Pro koji je imao 1440×3200 piksela – uvek aktuelna tema za diskusiju, treba li nam veća gustina piskela na ekranima telefona. Jedni tvrde jedno, da je bespotrebno, drugi kažu drugo. A svi uglavnom držimo u takvim situacijama na Beefy HD kako bi nam baterija duže izdržala.

xiaomi12T12TPRO_3s.jpg

Papiri kažu osvetljenje od 500 compose 900 nita pri prikazu HDR sadržaja: nije to osvetljenje poput onog na premijum uređajima ali ide zima pa to narednih meseci i neće naročito smetati. Generalno je utisak o ekranu vrlo vrlo dobar: lep, oštar prikaz, naravno 120HZ osveženje, bez zamerki. Jedino treba napomenuti da nema Victus stakla kao kod 12 Pro modela – i 12T i 12T pro stižu sa ekranima koje od nasrtaja i neželjenih udara brani Gorilla Glass 5.

Hardver i softver

Na planu hardvera novi Xiaomi telefoni se baziraju na najnovijim procesorima kompanija Qualcomm i Mediatek: 12T pro stiže sa izvanrednim Snapdragon 8 procesorom prve generacije sa sufiksom Plus, 12T sa Dimensity 8100 Ultra, ubrzanom iteracijom 8100 čipseta koga smo videli u Poco X4 GT telefonu. O novom Snapdragon procesoru smo rekli sve, jednostavno briljantan procesor u svakom smislu, sigurno najbolji izdanak Qualcomm kuhinje u poslednjih nekoliko godina. Dimensity 8100 Ultra nije ono najbolje što Mediatek ima u svom arsenalu ali kada Dimensity 9000 nismo videli u niti jednom premijum telefonu a toliko je meseci prošlo – sumnjamo i da ćemo imati tu priliku. Ne dozvoljava Qualcomm da se Mediatek tu nešto razmeće okolo… barem kada je Evropa u pitanju.

xiaomi12T12TPRO_4s.jpg

Snapdragon puca od snage, tu dileme nema, ali ni Exynos 8100 Ultra nije mačiji kašalj: u nekom realnom gejmingu svaki će korisnik apsolutno biti zadovoljan performansama. Što se hlađenja procesora tiče, Xiaomi je ove telefone opremio, znate kako već to biva i kako se kaže, nikad boljim vapor chamber sistemom hlađenja. U našem nekom uobičajenom scenariju intenzivnije upotrebe nismo imali priliku da osetimo iole intenzivnije zagrevanje, što posebno važi za Dimensity 8100 Ultra.

Mada, za taj čipset imamo određene nedoumice koje su se pokazale u našem testu merenja temperature pri intenzivnom stress testu koji ste imali priliku da vidite u našem posebnom videu na YouTube kanalu. Kao da procesor ne gura compose svojih krajnjih granica, što se jasno videlo u situaciji gde je bio ubedljivo najhladniji tokom testiranja – a istini za volju ostvario je i najslabije rezultate. Oej, jasno je da je ovo u konkurenciji najslabiji procesor, uostalom, nalazi se u najjeftinijem uređaju od svih testiranih, ali pomalo čude rezultati koji su osetno slabiji od ostalih. Naravno, igrao se standardno Asphalta 9 pri 60 fps bez ikakvih problema, sve teče savršeno glatko, ali i ne sećamo se da je ijedan telefon koji smo držali u rukama bio toliko hladan.

xiaomi12T12TPRO_5s.jpg

Što se tiče momenta u kome 12T Pro nije završio naš 3D Price stres test zbog pregrevanja, podsetićemo, odustao je negde na 15-16om krugu, a radi se o telefonu sa procesorom koji se ne zagreva kao prethodnici, jedino što možemo da zaključimo jeste da taj sistem hlađenja nije baš u toj meri efikasan kako proizvođač navodi. Imali ste priliku da vidite, Edge 30 Ultra je stajao pored – i izdržao. Ali opet ponavljamo, to su ekstremni uslovi, pri nekom normalnom gejmingu, teoretske šanse nema da možete te temperaturne vrednosti da dostignete.

Ono što je posebno važno istaći jeste energetska efikasnost nove generacije procesora i da budemo iskreni – koliko god bilo nekih lepih telefona visoke klase u prvoj polovini godine, novi procesori sa oznakom Plus ih realno na planu energetske efikasnosti guraju u zapećak. Ovde ne govorim o brzini a razlike su vrlo konkretne, već o bateriji koja na ovim telefonima traje mnogo duže nego compose sada. Evo daćemo primer… nakon desetčasovnog YouTube testa, preostali kapacitet baterije je stao na 54 procenata u slučaju 12T Pro modela, odnosno 49 procenata kada je u pitanju Xiaomi 12T. 

Onda bacimo pogled na rezultate testova flegship uređaja iz prve polovine godine, pa vidimo rezultate od 22, 28, 33 procenta preostale baterije – razlika je zaista ogromna. Ne znamo za vas, ali nama je ovo jedan od primarnih parametara upotrebe telefona – to što je novi Snapdragon sa oznakom Plus brži nam ne znači toliko koliko nam je bitno što je štedljiviji.

xiaomi12T12TPRO_6s.jpg

Isti rezultat je na testu inače ostvarila i Motorola sa Edge 30 Ultra sa manjom baterijom, ali indikativno je što je tradicionalno osvetljenje kod, pa skoro da smemo da kažemo svih Motorola telefona na 50 procenata osvetljenosti ekrana značajno slabije nego kod ostalih proizvođača. Tako da je pri postavljanju skale na 50 procenata osvetljenosti ekran kod Xiaomi telefona vidljivo osvetljeniji nego kod Motorole.

A da pomenemo i taj zvanični podatak o baterijama: 5000 mAh baterija se nalazi u oba modela i kao što ste mogli da čujete, zaista je reč o telefonima kod kojih baterija može da izdrži značajno više nego na najboljim telefonima prethodne generacije. Interesantno je da oba telefona stižu sa punjačem od 120W, znate već da proizvođači kada predstavljaju dva slična telefona, jedan jači i drugi nešto slabiji umeju da naprave gradaciju na tom planu – Xiaomi je odlučio da se oba telefona pune podjednako brzo pa je za punjenje ovih telefona od 0 compose 100 potrebno nešto manje od 20 minuta.

Naravno, uvek se govori o stanju baterije kada se puni ovako velikom snagom, opasnost od pregrevanja je nešto što je korisnicima uvek na pameti – a Xiaomi navodi da garantuje 800 ciklusa punjenja, te da su telefoni opremljeni mnoštvom sigurnosnih sistema i termalnih sondi koje motre na bezbednost sistema.

xiaomi12T12TPRO_7s.jpg

Ono što je bilo interesantno videti na našem test primerku 12T Pro telefona koji je uzgred budi rečeno stigao sa 12GB RAM-a a prodajna verzija oba telefona kod nas stiže sa 8GB, jeste mogućnost dodavanja eSIM kartice i to je prvi place da takvu mogućnost vidimo na nekom Xiaomi telefonu. Još jednom, prodajna varijanta nema tu mogućnost. Zahtevi velikih operatera sa zapada jasno govore da žele u doglednoj budućnosti vide leđa standardnim SIM karticama. Kažu ekologija, jer broj prodatih recimo pripejd kartica se na globalnom nivou meri milijardama – ovako ćete dobiti QR kod na mail i to je to. Eto, novi iPhone uređaji se na američkom tržištu nude samo u twin eSIM varijanti, pa ne treba niti malo sumnjati da će već od sledeće godine dobar deo telefona stizati sa eSIM podrškom, čak i oni jeftiniji.

Senzor otiska prsta na oba telefona 12T serije nalazi se ispod ekrana, lepo radi, infrared port je uvek lepo videti – a što se tiče kvaliteta zvuka koji dopiru iz stereo zvučnika, razlika je evidentna. Dok zvuk kod 12T Pro modela možemo da okarakterišemo kao veoma dobar, kod modela 12T je značajno lošijeg kvaliteta, razlika je i više nego evidentna. Eto koliko znači natpis Harman Cardon na gornjoj strani 12T Pro telefona, nije tu tek reda radi…

Znamo, pitaćete odmah kakav je Proximity senzor, boljka koja muči mnoge korisnike Xiaomi telefona – zvao je Nexy bezbroj puta tamo iz magacina, pratili smo šta se događa, radi kao sat, nikako da ga uhvatimo u problemu neki Xiaomi telefon koji dođe na recenziju. I da, sećate se onog problema od prošle godine kada se sagovornik dok razgovarate sa nekim jasno čuo u prostoriji u kojoj se nalazite pa svi mogu da čuju tok razgovora. Tog problema nema, posebno smo na to obratili pažnju…

xiaomi12T12TPRO_8s.jpg

Na planu softvera, naravno Android 12, još uvek čakamo telefon na testu koji će doći sa verzijom 13, uz MIUI oznake 13.0.6. Ko se navikao, uglavnom voli, a ko je navikao na neke naprednije korisničke interfejse, imaće određenih nesuglasica u razmišljanjima. Ono što nam se dopalo jeste Video toolbox koji se u vidu toolbara pojavljuje kada reprodukujete neki video sadržaj: nudi brzi pristup pojedinim aplikacijama i brojnim drugim opcijama.

Sistem kamera

A kada su kamere u pitanju, Xiaomi 12T i njegova Pro verzija imaju puno sličnosti, ali i dve ključne razlike.

Ono što je zajedničko su prednja kamera od 20MP, ultraširoka od 8 MP i macro senzor od 2MP, kao i to da glavni senzori na oba modela dolaze sa faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom.

Xiaomi 12T

xiaomi12T12TPROpictures_1s.jpg

Xiaomi 12T Pro

xiaomi12T12TPROpictures_2s.jpg

Ono što se razlikuje je naravno glavni senzor, iako su oba Samsungova, ali je na 12T u pitanju Isocell HM6 sa 108MP, dok je na Pro verziji aktuelni flagship Isocell HP1 od 200MP.

Pored toga, s obzirom na razliku u čipsetu i načinu obrade između Snapdragon 8+ Gen 1 i Dimensity 8100-Ultra, za očekivati je da fotografije sa glavnih kamera ova dva telefona pokažu solidne razlike u kvalitetu, naravno u korist Pro modela.

I razlika zaista ima, ali nisu sve baš bile onakve kakve smo očekivali. Ono što je nesumnjivo je da je 200MP senzor na Pro u stanju da postigne viši nivo detalja, da ima veći dinamički opseg i bolju reprodukciju boja – dakle tehnički je superiorniji i to se da primetiti u različitim scenama koje smo fotografisali tokom testa. 

Naravno, najveća prednost fotografisanja ovim senzorom je to što imate dovoljno mogućnosti da od takve fotografije napravite niz manjih, tako što ćete jednostavno kropovati deo kadra koji vam se dopada ili vam je potreban – a zahvaljujući spektakularnoj rezoluciji vi ste u mogućnosti da na primer napravite potpuno drugačije fotografije ukoliko su dva subjekta na različitim delovima kadra. I da pri tome kvalitet ostane na zavidnom nivou… i da bi istakao mogućnosti ovog senzora, Xiaomi ProCut je tu da bi od takvih fotografija napravio 4 različite, različitog formata. 

Te fotografije slikane u UltraHD rezoluciji senzora ćete u galeriji lako prepoznati po ikonici u uglu thumbnail sličice – klikom na nju, biće vam ponuđeni različiti formati fotografije. Inače, da bi ste fotografisali u UltraHD kvalitetu, morate da odete compose tab-a Extra, odnosno Više, i da u opcijama selektujete UltraHD kvalitet. U to momentu biće vam ponuđeno da fotografišete u 200 ili 50 megapiksela.

Xiaomi 12T

xiaomi12T12TPROpictures_3s.jpg

Xiaomi 12T Pro

xiaomi12T12TPROpictures_4s.jpg

Ali, Xiaomi je na Pro modelu napravio propust kada je u pitanju merenje ekspozicije, pa su u mnogim situacijama sa dosta dnevnog svetla fotografije bile preeksponirane, što je dovodilo compose toga da fotografije izgledaju lošije nego na modelu 12T. Naravno, možete ekspoziciju podesiti i ručno, ali većina korisnika s pravom očekuje da to telefon za njih obavi automatski. Srećom, ovo je propust koji se može ispraviti u softveru, pa ako se to desi, a verujemo da hoće, glavna kamera na 12T Pro ima visok potencijal i može biti zaista u visokom rangu. Primetili smo pored toga i dodatno izoštravanja na Pro modelu, čak i na fotografijama u punoj 200MP rezoluciji, koje nepotrebno čini neke objekte pomalo neprirodnim, a zbog koga 12T Pro ipak ima određeni plafon svojih dometa, ali zato je uostalom tu i Xiaomi 12 Ultra – prava je šteta što potencijal tog telefona nećemo moći da vidimo kod nas.

Zanimljivo, uporedili smo Xiaomi 12T Pro i sa nedavno testiranom Motorolom Edge 30 Ultra koja koristi identični senzor i chipset i rezultati su, izuzev pomenute ekspozicije, bili iznenađujuće blizu. Motorola je za nijansu prirodnija po pitanju oštrine i boja, a Xiaomi za istu tu nijansu možda atraktivniji, ali skoro da ih možemo nazvati blizancima. Uostalom, isti procesor i potpuno isti sensor – s tom razlikom da Edge 30 Ultra ima mnogo moćniji komplet kamera u celini.

Ukupan utisak o fotografisanju 12T Pro telefonom – 200 mpix kada vam je neopodno da napravite neku važnu fotografiju i kada vam je bitan kvalitet. Istakli bismo takođe da 12T Pro značajno brže fotografiše tom 200 mpix layout u odnosu na Moto Edge 30 Ultra: Xiaomi je imao na umu da ovaj process značajno ubrza. Da li je uvek sve što je brzo i kuso? Pa ne mora uvek da bude tako.

Što se 12T tiče, oštrina na glavnoj kameri nije kao na Pro modelu, mada je to nešto što i nije jača strana 108MP senzora, ali je glavna kamera ukupno i dalje veoma dobra i ostavlja odličan generalni utisak.

Ultraširoki senzor je rekli smo potpuno identičan na standardnom i Pro modelu, Samsungov Purecell S5K4H7 sa otvorom blende f/2.2 i uglom snimanja od 120 stepeni, ali fotografije definitivno nisu identične, pa je ovo sjajan primer za ilustraciju uticaja koji različiti čipset može imati na ono što na kraju dobijemo, kolike su razlike u imidž procesingu. 12T Pro sa Snapdragonom uspeva da izvuče malo više živosti i dinamike, više nijansi u zelenim delovima, pa čak i nešto više detalja. Mediatek je daleko dogurao prethodnih godina, ali očigledno i dalje ima još dosta posla kako bi stigao Qualcomm na ovom planu.

Xiaomi 12T

xiaomi12T12TPROpictures_5s.jpg

Xiaomi 12T Pro

xiaomi12T12TPROpictures_6s.jpg

Kvalitet fotografija ultraširokog senzora je na oba modela sasvim solidan, iako naravno daleko od nivoa glavnog, naročito po pitanju detalja, jer je ipak prilična razlika u megapikselima, pogotovo na Pro modelu.  

A macro senzor od 2MP po našem mišljenju baš i nije bio neophodan, jer nismo sigurni da prosečan korisnik kada vidi tih 2MP ima pozitivnu asocijaciju, pogotovo na Pro modelu. Što bi rekli Englezi, much less is more. Niska rezolucija i nedostatak autofokusa daju tek upotrebljive rezultate, ali to nije ništa što ne biste mogli dobiti i glavnom kamerom uz kropovanje, pa je možda vreme da proizvođači telefona prestanu sa takmičenjem ko ima više kamera i fokusiraju se na suštinu.

Što se noćnih fotografija tiče, razlike između standardnog i Pro modela su iznenađujuće male, jer očigledno rezultati u najvećoj meri zavise od samog sotfvera, odnosno noćnog moda koji radi obradu, pre nego samog senzora ili čipseta. Tu i tamo se primeti malo razlike u balansu bele, nijansu više detalja na Pro, kao i boljoj kontroli šuma u vrlo tamnim delovima scene, ali i 12T i 12T Pro prave vrlo dobre noćne fotografije sa kojima će verujemo većina korisnika biti veoma zadovoljna. Naravno pričamo o glavnoj kameri, jer je ultraširoka noću tek upotrebljiva i mislimo da na nju noću treba zaboraviti.

Naglasićemo da se noćni mod aktivira automatski, ali, kao da je u pitanju neka light varijanta noćnog moda i da se konkretniji rezultati dobijaju kada prebacite u onaj pravi, Evening mod.

U poređenju 200MP senzora i rezultata dobijenih upotrebom noćnog moda, Motorola Edge 30 Ultra i 12T Pro razmenjuju udarce, negde su skoro identični, a negde prednost ima jedan ili drugi model, zavisno od konkretne scene. 

Xiaomi 12T

xiaomi12T12TPROpictures_7s.jpg

Xiaomi 12T Pro

xiaomi12T12TPROpictures_8s.jpg

A kada je video snimanje u pitanju, Pro model opravdava svoj sufiks pružajući veoma dobar prikaz u 4K rezoluciji, sa više detalja i boljom stabilizacijom u odnosu na Xiaomi 12T koji i pored činjenice da takođe ima optičku stabilizaciju deluje primetno manje glatko.

Razlika je najverovatnije uzrokovana procesorskom snagom, odnosno time da se Snapdragon 888+ Gen1 mnogo lakše nosi sa obradom videa u odnosu na MediaTek Dimensity 8100-Ultra, što je jasno i na osnovu specifikacija – Pro je u stanju da snima i 8K u 24fps, kao i 4K u 60fps, dok običan model podržava samo 4K30fps. Treba reći da smo pomenuti instruct sa ekspozicijom na 12T Pro primetili i u videu, pa Xiaomi očigledno ima pred sobom posla oko doterivanja softvera kamere na ovom telefonu.

Ali da pomenemo i Xiaomi ProFocus opciju u podešavanjima kamere kada je snimanje videa u pitanju: viđali smo to već na delu kod nekih drugih proizvođača. Selektujete na ekranu osobu koju želite da kamera prati i ona će se uvek nalaziti u fokusu.

Da ne zaboravimo ni prednju kameru od 20MP koja radi sasvim korektno, iako se ni po jednom parametru naročito ne izdvaja. Što bi se reklo, radi posao, ima i dosta dobar portret mod, a korektno se snalazi i noću.  Selfi video danju ostavlja možda i bolji utisak od fotografija, a noću ne briljira, ali je upotrebljiv.

Dakle, Xiaomi je sve karte bacio na glavne kamera senzore, igrajući na sposobnost ovih kamera da podmire potrebe većeg dela korisnika od kojih dobar deo ni ne koristi bilo koju drugu kameru osim glavne – postoji dobar broj korisnika (naravno, tu ne računamo one koji se razumeju) koji nikada nisu kliknuli na ono 0.5 ili 2x. I sa te strane posao je obavljen na jedan solidan način: senzor od 108 mpix koji se nalazi u modelu 12T Xiaomi je jako dobro izučio compose sada i on je otprilike na maksimumu svojih mogućnosti u saradnji sa Dimensity 8100 Ultra čipom. 

Xiaomi 12T

xiaomi12T12TPROpictures_9s.jpg

Xiaomi 12T Pro

xiaomi12T12TPROpictures_10s.jpg

Nasuprot tome, sensor od 200 mpix u modelu 12T Pro je novina za Xiaomi – deluje da tu ima još dosta prostora za poboljšanje performansi i to je nešto što svakako treba očekivati u nekim budućim unapređenjima softvera. Previše sharpnessa u određenim situacijama, prvenstveno pri fotografisanju u punoj rezoluciji, određene slabosti pri merenju ekspozicije – svakako ima mesta za napredak. Malo razočaranje takođe predstavlja nemogućnost snimanja videa selfi kamerom u 4K rezoluciji te limit u vidu svega 30 frejmova pri 4K video snimanju kod modela 12T.

Finalni utisci

Sve u svemu, iz naše perspektive, Xiaomi je gađao tačno tamo gde treba i gde ima prostora za uspeh: bez zaletanja, bez preteranih egzibicija, optimum onoga što u aktuelnom cenovnom trenutku i kursnim razlikama može da se napravi a da ponuda ne bude preskupa.

xiaomi12T12TPRO_9s.jpg

T serija kompanije Xiaomi nikada nije ciljala premijum segment: uvek je to bila serija koja je trebala da popuni ponudu compose izlaska novog premijum uređaja ovog proizvođača. Nekada je to bilo sa puno uspeha, nekada očekivanja nisu bila opravdana u potpunosti, recimo mislimo da 11T nije bio na nivou nekih prethodnih. Međutim, ove godine su se stvari poklopile tako da je u pitanju drugi telefon na tržištu, govorimo o Pro modelu, sa fantastičnim procesorom prve generacije i oznakom Plus, te kamerom od 200 mpix – što mu daje izuzetne adute u borbi sa konkurentima.

Da li je Xiaomi mogao više, naravno da je mogao – a šta bi dobio? Preskupe telefone. Zašto nema stakla pozadi i aluminijumskog rama, naprednije telefoto i ultraširoke kamere, IP68 sertifikata? I onda bi govorili da je preskup, da je mnogo novca, i sve to u predvečerje pred skori dolazak Snadragon 8 procesora druge generacije pod koga nas dele neka dva meseca.

Mi iskreno nemamo puno toga da zamerimo, naročito kada je model Pro u pitanju jer smo zaista zaljubljeni u to što nudi Snapdragon 8 Gen1 Plus. Kamera sensor od 200 megapiksela nudi mnogo mogućnosti, tek ćemo da vidimo koliko tu prostora ima kada recimo Samsung to bude implementirao u svojim telefonima. Odličan ekran, veoma dobar zvuk sa potpisom Harman Cardona, sjajno trajanje baterije. Naša zamerka ide na račun neinventivnosti po pitanju izgleda telefona, malo mašte, kreacije ne bi bilo loše videti. Ne mogu telefoni od 200 compose 1000e da izgledaju isto… nekome je svejedno kako telefon izgleda, nama nije, volimo da vidim posvećenost na tom planu pri svakoj novoj seriji uređaja, ali dobro – to sam mi, ne dele svi naše mišljenje.

I realno, prava konkurencija ovim uređajima jesu Motorola Edge 30 Ultra i Fusion telefoni – koji jesu kompletniji i bolji – ali i nešto skuplji. Uz naravno nezaobilazni Galaxy S21 FE koji je sjajan uređaj ali po pitanju potrošnje, toliko svima nama bitnog parametra, ne može da stane uz rame niti jednom od dva Xiaomi i dva Motorola telefona.

Međutim, nikako ne možemo da poredimo trenutak u kome su objavljeni ovi novi uređaji sa vremenom kada je sve bilo potpuno drugačije nego danas, mislimo pri tome na kursnu, političku i ekonomsku problemtiku. Jer u ovom cenovnom rangu se danas nude znatno skromniji telefoni nego što je to Xiaomi 12T serija.

Naravno, Xiaomi 12T i 12T Pro su i u ponudi kod naših drugara iz Yettela, pripremili su koliko možemo da vidimo neke zaista lepe pakete na rate, pa ukoliko nemate novca (novca nikada nema) eto prilike da se počastite novim telefonom na rate.

Test: Huawei nova 10 Pro (Video)

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs