TSMC EUV mašine su opremljene daljinskim sistemom samouništenja u slučaju kineske invazije

od strane | maj 22, 2024 | Tech | 0 Komentara

TSMC je jedan od najvećih svetskih proizvođača čipova, nadmašivši Intel i Samsung po veličini ukupnog  prihoda. Međutim, njegova lokacija na Tajvanu je potencijalno žarište sukoba između SAD i Kine, posebno zbog činjenice da Kina (NR Kina) smatra Tajvan (PRC) sastavnim delom svoje teritorije. S obzirom da regionalna supersila ne odbacuje vojnu invaziju kao konačno rešenje za ovu ostrvsku državu, SAD žele da osiguraju kako TSMC postrojenja za proizvodnu čipova neće pasti u ruke NR Kine. Poslednji izveštaji govore da TSMC EUV mašine, proizvedene od strane holandske kompanije ASML, imaju ugrađen specijalni prekidač za daljinsko samouništenje u svrhu bezbednosti.

Prošle godine smo pisali da je američki kongresmen Set Moulton, sugerisao kako bi SAD trebalo da bombarduju TSMC fabriku na Tajvanu, ukoliko Kina izvrši invaziju. Međutim, tajvanska vlada je rekla da će braniti kompaniju od bilo kog oblika agresije bez obzira ko to učinio, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Tajvanski bezbednosni biro je čak rekao da je uništavanje TSMC objekata nepotreban potez, jer je za proizvodnju vrhunskih čipova potrebno više od fabrika.

TSMC EUV mašine imaju ugrađen daljinski sistem samouništenja

„TSMC mora da integriše globalne elemente pre nego što proizvede čipove vrhunskih karakteristika“, kaže Čen Ming-tong, generalni direktor tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost. „Bez komponenti ili opreme kao što su ASML postrojenja za litografiju, ili bez makar ijedne ključne komponente u proizvodnom procesu, nema apsolutno nikakve šanse ni načina da TSMC nastavi svoju proizvodnju.

TSMC-EUV

Bez obzira na to, geopolitička pitanja obično prevazilaze poslovnu dimenziju. Dakle, čak i ako Kina zna da je osvajanje naprednih postrojenja na Tajvanu uzaludan poduhvat, pomisao na lišavanje svog primarnog konkurenta na polju najnovijih čipova, mogla bi biti dovoljna motivacija da izvrši specijalnu vojnu operaciju za „oslobađanje“ TSMC-a. Ovo je posebno od značaja jer su SAD rekle da bi kineska zaplena kompanije i njenih objekata, bila razorna za američku ekonomiju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zbog ove pretnje, TSMC i ASML, trenutno jedini dobavljač alata koji mogu da naprave najsavremenije 2 nm čipove, dodali su tzv „kill switch“ prekidač koji će daljinski onesposobiti TSMC EUV mašine. Prema Bloombergu, ASML je dodao ovu funkciju kako bi ublažio strahove SAD-a da bi ova napredna oprema za proizvodnju čipova, mogla pasti u pogrešne ruke, ukoliko izbije rat u istočnoj Aziji.

SAD su naporno radile pokušavajući da ograniče tehnološki napredak Kine, posebno u industriji poluprovodnika. Vašington je stavio na crnu listu nekoliko kineskih kompanija za kupovinu napredne tehnologije zbog straha da će ih komunistička partija koristiti za unapređenje svoje vojne moći. Bela kuća je takođe nedavno postavila stroge carine na nekoliko kineskih uvoznih proizvoda kako bi zaštitila sopstvene investicije Zakonom o čipovima (CHIPS Act).

Ipak, kineski predsednik Si Đinping je i dalje uporan u pravcu nastavka kineskog tehnološkog razvoja sa ili bez SAD sankcija. Iako zemlja i dalje zaostaje na polju najsavremenijih procesora, Kina je već dovoljno moćna u proizvodnji čipova nešto starije generacije. Štaviše, kineska vlada kontinuirano podržava lokalne kompanije u pravcu razvija domaće tehnologije koja ih čini otpornim na spoljne akcije, prenosi Tomshardware.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs