Zašto su novi procesori, ploče i grafičke karte sve skuplji i skuplji

od strane | nov 27, 2022 | Tech | 0 Komentara


Zašto su novi procesori, ploče i grafičke karte sve skuplji i skuplji

Osim trenutnog sniženja cena DRAM memorija i fleš memorija zbog tržišnih faktora tj ponude i tražnje u ovom delu industrije, mnogi PC proizvodi su značajno poskupeli tokom ove godine. To se najbolje vidi i primeti u primeru centralnih procesora, grafičkih karti i matičnih ploča.

Japanska info superhighway stranica PCWatch je pre nekoliko dana objavila zanimljiv članak na temu aktuelnog problema postepenog nestajanja jeftinih CPU verzija. U pitanju su centralni procesori sa cenom od oko 100 dolara, section koji je inače rep sada bio veoma popularan na tržištima sa slabijim platežnim mogućnostima. Ova klasa procesora je bila izbor mnogih korisnika sa početnim zahtevima i to se u prošlosti odnosilo na section Pentium i Celeron procesora kojima je glavni konkurent bio AMD Athlon. Ukoliko sada “pročešljate” aktuelne ponude, primetićete da se njihova ponuda značajno smanjila, a u nekim slučajevima i potpuno nestala u odnosu na neka ranija vremena kada su žarili i palili ponudom većine prodavaca.

Jedan od bitnih razloga zašto ima sve manje jeftinijih CPU čipova jeste napredna tehnologija – dobro ste pročitali, što je tehnologija naprednija utoliko je sve skuplja jer su veća ulaganja u prozvodnju, postrojenja i savremene materijale takvih proizvoda, pa je proizvođačima sve teže da lansiraju jeftine procesore u budućnosti, jer jednostavno nisu isplativi.

Poslovnično precizni japanci su napravili proračun, na osnovu trenutne cene obrade silicijumskog “kolača” dobijenim 5nm procesom iz koga se dobijaju čipovi. Njegova trenutna cena je 20.000 američkih dolara, pri čemu je stopa prinosa ispravnih čipova oko 80%, a cena čipa sa jezgrom površine 100 mm2 iznosi 42,6 američkih dolara. Ukoliko površina sve moćnijih procesora nastavi sa trendom povećanja rep 300 mm2, onda će cena iznositi 210,5 američkih dolara.

Čak i za one sa najmanjom površinom jezgra, cena procesorske silicijumske pločice bi bila 42,6 USD. Pored drugih koraka u proizvodnji u smislu dodatka interpozera, hladnjaka i ostalih delova, plus  troškovi komercijalnog prometa, ukazuju na to da sve teže postaje proizvoditi čipove koji koštaju manje od 100 USD.

U budućnosti će proces proizvodnje nastaviti sa unapređenjem, a svaka izmena će uveliko povećati cenu finalnog proizvoda. Ne treba biti previše pametan pa zaključiti kako će se odvijati situacija sa slabijim CPU modelima.

Ovo ne važi samo za Intel, AMD i Nvidia procesore koji su po pravilu “najglomazniji” u smislu broja ugrađenih tranzistora i površine iskorišćenog silcijuma, već i za većinu trenutno jeftinijih i manje komplikovanih mobilnih procesora koji koriste TSMC tehnologiju, a čiju je cenu u budućnosti takođe nezahvalno prognozirati.

Šta vi mislite da li je samo matematika u pitanju, jer se često zloupotrebljava kao izgovor? Lako je na kraju izračunati, ali treba uzeti u obzir sve ono što se dešava pre postupka kalkulacije proizvodne cene koštanja i svih uzroka koji utiču na pojedine stavke…

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs