Bitka za Andrijevku: Pojavili se snimci ruskih komandanata koji ubijaju sopstvene vojnike: „Nisu birali…“

od strane | sep 17, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kada su ruski vojnici počeli da se predaju, ruski komandanti su navodno i njih i ukrajinske vojnike zasuli artiljerijskom vatrom

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici 3. zasebne jurišne brigade objavili su na Telegramu nove snimke operacije oslobađanja Andrijevke u okrugu Bahmut u Donjeckoj oblasti.

„Neprijatelj je pucao iz minobacača, a eksplozije minobacačkih granata su se sve više približavale. Jurišne trupe su nastavile da hvataju neprijatelja usred ratišta – u selu punom Rusa“, ​​navodi se u saopštenju, a prenosi Ukrainska Pravda.

Na samom snimku se vide ofanzivna dejstva vojnika 3. čete 1. jurišnog bataljona brigade. Prema snimcima koji pokazuju spaljeno drveće i uništene zgrade, jasno je da je Rusija sravnila ovo naselje sa zemljom, piše ukrajinski list.

“ target=“_blank“>

Istovremeno se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se navodno vidi kako ruske snage ubijaju sopstvene vojnike koji su pokušali da se predaju kod Andrijevke.

Russia executes their own soldiers trying to surrender in Andriivka…Ukrainian troops have encountered a horrific atrocity that Russian commanders have perpetrated against their own soldiers.In a hopeless position and low on ammunition, Russian troops in Andriivka were… pic.twitter.com/okmPCKoydZ— Aleksandr X (@AleksandrX13) September 16, 2023

Kako piše korisnik X-a, ranije poznat kao Tviter, Aleksandar X, uz objavljivanje snimka, ukrajinske snage su se suočile sa zločinom koji su počinili ruski komandanti nad sopstvenim vojnicima.

„U beznadežnom položaju i u nedostatku municije, ukrajinske jedinice koje su napredovale pozvale su ruske snage u Andrijevci da se predaju. Kada su ruski vojnici pristali i počeli da se predaju, ruski komandanti su namerno gađali svoje vojnike – i ukrajinske vojnike koji su napredovali. Ruski komandanti su ili namerno gađali svoje, jer su pokušali da se predaju, ili su gađali naše vojnike bezočno ignorišući činjenicu da će njihovi ljudi poginuti u baražu“, napisao je korisnik.

Međutim, za sada nema potvrde o autentičnosti ovog snimka i iznetih informacija.

Andriivka: unique GoPro footageGlory to Ukrainian Heroes!📹: 3rd Separate Assault Brigade pic.twitter.com/GRdaF5VGzV— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 16, 2023

U međuvremenu, Rusija je u subotu uzvratila na tvrdnje Ukrajine da je zauzela Andrijevku, rekavši da nisu tačne. Ukrajina je „neuspešno“ pokušala da istera snage iz grada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na svom dnevnom brifingu.

Oni su takođe negirali „delimični uspeh” koji je Ukrajina prijavila u obližnjoj Kliščijevki, takođe južno od Bahmuta, prenosi Skaj njuz.

Ukrajina je ove nedelje objavila da je dobila bitku za Andriivku, važnu lokaciju za dalje napredovanje u kontraofanzivi, rekavši da je to bila odskočna daska za opkoljavanje Bahmuta, piše Jutarnji list.

Čak je i predsednik Vladimir Zelenski u svom obraćanju pohvalio 3. jurišnu brigadu i njen uspeh. Skaj njuz napominje da nisu u mogućnosti da provere ove izveštaje o situaciji na ratištu.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs