Blinken u Kijevu: Pomoć je „na putu“

od strane | maj 15, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Dojče veledanas 06:27

foto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nova američka vojna pomoć Kijevu uskoro stiže u Ukrajinu, najavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken. Pomoć je „na putu“ i napraviće „stvarnu razliku na bojnom polju“, rekao je Blinken ovog utorka (14.5.) tokom sastanka s ukrajinskim predsednikom u Kijevu.

Volodimir Zelenski ponovio je poziv na jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane s obzirom na rusko napredovanje u oblasti Harkova.

Ovo je Blinkenova četvrta poseta glavnom gradu Ukrajine od početka ruskog agresorskog rata u februaru 2022. Putovanje bi trebalo da pošalje snažan signal podrške Ukrajincima, koji su očigledno „u veoma teškoj“ situaciji, kako je to formulisao jedan visoki zvaničnik američke vlade novinarima tokom vožnje vozom za Kijev.

On je spomenuo i borbe na frontu na istoku i ruske napade na Harkovsku oblast na severoistoku Ukrajine. „Međutim, uvereni smo da Ukrajinci efikasnije mogu da odbiju Ruse uz našu pomoć, uz podršku koja dolazi od SAD, kao i od drugih saveznika i partnera“, dodao je američki zvaničnik.

Ofanzifa u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska trenutno je pod velikim pritiskom. Ukrajinski Generalštab u ponedeljak je priznao da su ruske snage postigle „taktičke uspehe“. Ruska vojska je u petak, prema ukrajinskim navodima, pokrenula kopnenu ofanzivu u regionu Harkova iz pravca Rusije.

Situacija za Kijev je napeta, jer su dugo čekali na municiju. Ukrajina je već mesecima u defanzivi, dok su ruske snage polako napredovale, posebno u regionu Donbasa na jugu, koristeći to što Ukrajincima nedostaju artiljerijski projektili i municija. Ruske vojne snage imaju značajnu prednost i po broju vojnika i po količini municije.

Artiljerija, rakete srednjeg dometa (ATACMS) i presretači protivvazdušne odbrane, koje je odobrio američki predsednik Džo Bajden 24. aprila, već su stigli u Ukrajinu. „Putovanje ministra u Kijev poslužiće i da se razgovara o tome gde usmjeriti našu dodatnu pomoć kako bi se ojačala odbrana Ukrajine, koja bi joj se omogućilo da povrati inicijativu na frontu“, rekao je novinarima američki zvaničnik.

Pomoć SAD

Sjedinjene Američke Države su poslednjih sedmica dale nekoliko obećanja koja se odnose na pomoć Ukrajini. Do toga je došlo nakon što je američki Kongres u aprilu, nakon višemesečne blokade, odobrio vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 61 milijarde dolara.

Osim razgovora sa Zelenskim, Blinken planira sastanke i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, kao i sa predstavnicima civilnog društva. On će održati i govor na temu „Strateški uspeh Ukrajine“.

Još jedna tema, o kojoj će se razgovarati tokom posete šefa američke diplomatije Kijevu, jeste bilateralni sporazum o odbrani koji Sjedinjene Države nameravaju da sklope sa Kijevom pre samita NATO u julu u Vašingtonu. Pregovori o sporazumu su u „završnoj fazi“, najavio je novinarima u vozu američki zvaničnik.

Signal „beznađa“ u Rusiji

„Naša procena je da je ovo još jedan znak koji ukazuje na Putinov očajnički potez kojim nastavlja napadački rat protiv Ukrajine“, prokomentarisao je Vedant Patel, portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova promene u političkom i vojnom vrhu u Moskvi.

Rat teško opterećuje rusku privredu, a ruske trupe pretrpele su teške gubitke, rekao je. „Prema nekim procjenama, one bi mogle da imaju i do 315.000 žrtava“, dodao je Patel.

Rusija je, kako je naglasio, „započela ovaj neizazvani rat protiv Ukrajine“, a Putin ga, kaže, može okončati u svakom trenutku – „povlačenjem svojih jedinica iz Ukrajine“, zaključio je predstavnik američkog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs