Manastir u blizini Novog Pazara zaslužan je za nastanak jedinstvenog stila arhitekture

od strane | maj 29, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Dve kule koje imaju ulogu zvonika zaslužne su za potonji naziv ove svetinje. Stupe, stolpe ili stlpe su termini koji su za njih korišćeni, te otuda manastir i bi nazvan Đurđevi stupovi

Foto: Shutterstock

Kako je podignut još krajem 12. veka, manastir Đurđevi stupovi smatra se jednim od najstarijih u Srbiji. Zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje i nalazi se u blizini Novog Pazara, na području Satrog Rasa.

Kako navodi predanje, manastir posvećen Svetom Đorđu Stefan Nemanja je podigao nakon zaveta ovom svecu za izbavljenje. Njega su, naime zatočila braća u jednu pećinu u srednjovekovnom gradu Rasu. Budući da se molio upravo ovom svecu za pomoć, kome se i zavetovao da će u njegovu čast izgraditi hram, ukoliko ga iz te nemile situacije izbavi, Stefan Nemanja je 1166. godine naredio početak gradnje, navodi „Zadužbinenemanjica“.

Manastir jedinstvene arhitekture

Na 742 metara nadmorske visine, iznad Petrove crkve, izgrađen je ovaj manastir. Pretpostavlja se da je sa puno pažnje odabrana lokacija, budući da je zdanje odavalo vrlo impresivan utisak, jer je delovalo kao da stremi ka nebu. Vremenom su ljudi u okolini ovog manastira zasadili borove, pa su Đurđevi stupovi donekle danas njima i zaklonjeni.

Foto: Shutterstock

Ne samo da posetioce očarava arhitektura manastira, po mnogo čemu neobična i jedinstvena, već i pogled koji se da tog mesta pruža. Omeđen rekama Raškom i Deževom, manastir Đurđevi stupovi nudi pogled prema planinama Rogozna i Golija, dok se dalje pogled pruža i prema reci Ibar i planini Kopaonik.

Foto: Shutterstock

Dve kule koje imaju ulogu zvonika zaslužne su za potonji naziv ove svetinje. Stupe, stolpe ili stlpe su termini koji su za njih korišćeni, te otuda manastir i bi nazvan Đurđevi stupovi.

Foto: Shutterstock

Prva zadužbina Nemanjića

Mada postoje i druge zadužbine velikog župana Stefana Nemanje, Đurđevi stupovi su najznačajniji među njima, uzevši u obzir da je to bio prvi manastir koji je ovaj srpski vladar izgradio. Vremenom je istorijski bio vrlo značajan, budući da je smatran „kraljevskim manastirom“.

Foto: Shutterstock

Srpski kralj Dragutin takođe je imao značajnu ulogu u istoriji ovog manastira. Pored toga što je zaslužan za dogradnju glavne crkve manastira Đurđevi stupovi i oslikavanje priprate, on je u ovoj svetinji i predao vlast svom bratu Milutinu. Prikaz tog događaja može se videti u manastirskoj kapeli.

Ova svetinja značajna je i po tome što se smatra prvom građevinom koja je izgrađena u raškom stilu arhitekture, karakteristične za srednjovekovno graditeljstvo u Srbiji.

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji u koji ženska noga nikad nije kročila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs