Marina Perazić, Sajsi MC, Jadranka Janković za Danas o životnoj priči Tine Tarner koja je ohrabrila žene da se suprostave porodičnom nasilju

od strane | maj 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Aleksandra Ćuk danas 10:13

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tina Tarner nije bila samo uzor ljudima u muzičkom smislu, niti samo kao izvođačica, jer kako mnogi kažu, „naučila“ je Mika Džegera da igra.

Bila je inspiracija mnogim ženama da se suprostave porodičnom nasilju u vreme kada je ova tema bila tabu.

Njen intervju magazinu „People“ iz 1981. godine u kome je progovorila o brutalnom zlostavljanju koje je trpela od svog supruga Ajka Tarnera tokom 16 godina, u vreme kada nije bilo interneta posto je viralna priča.

Posle razvoda sa njim ostala je bez ičega što je zaradila i započela solo karijeru u svojim četrdesetim.

Tražila je samo da joj ostavi ime – Tina, iako je i ono bila rana, jer ga joj je nadenuo Ajk. Bez njenog znanja…

Pevačica Marina Perazić, kaže da je Tina Tarner za nju bila uzor u svakom smislu i da je zahvaljući njoj podelila i svoju priču o nasilju u porodici.

„Zahvaljujći Tini, imala sam hrabrosti da u svojim ranim 40 -ima, po povratku iz Njujorka napravim novi album i come back na scenu, podijelim s javnošću svoju priču o nasilju u porodici“

– Ako je netko bio moj uzor, onda je to bila Tina Tarner, jedna od svega nekoliko diva koje su ostavile izuzetno snažnan utisak na mene i zahvaljući kojima sam dopustila sebi da postanem pjevačica. Sjećam se i danas njenog koncerta iz 1985. gdje Tina pjeva sa Bouvijem i još nekim slavnim kolegama. Poželjela sam da se u meni pruži takva prilika te da i mene moje kolege tako podrže. Upravo zahvaljujći Tini, imala sam hrabrosti da u svojim ranim 40 -ima, koncem 90tih po povratku iz Njujorka  napravim novi album i come back na scenu, da također tada, kad nije bio društvenih mreža podijelim s javnošću svoju priču o nasilju u porodici te da bez razmišljanja nastavim karijeru i u svojim vrlo zrelim godinama, čak više ne ni zlatnim, jer u 65.  dalje vladam scenom kao nekad, i to upravo zahvaljujući Tini Tarner koju sam nekim sretnim okolnostima slušala na koncertu u Rijeci neke pradavne 1970. kad je gostovala s Ajkom i Ajketama, ispričala je za Danas Marina Perazić.

Jadranka Janković Nešović, TV i radio novinarka takođe će pamtiti Tinu kao izrazito hrabru ženu koja je stiočki podnosila svoju tešku sudbinu.

– Bilo je veoma hrabro i, verujem, bolno za nju što je ogolila sebe pred medijima i publikom priznajući da je bila dugogodišnja žrtva porodičnog nasilja.
To su bila druga vremena kada je takva tema bila tabu i ne sećam se da je ijedna žena do tada javno istupila s tako bolnom istinom.
Ni nakon razvoda od Ajka, život je nije mazio – izgubila je oba sina, borila se sa dugogodišnjom bolešću i nije ni čudo što se povukla sa scene.
Takve zvezde se više ne rađaju, a Tina će zauvek ostati simbol jake, energične i talentovane žene – istakla je Jadranka Janković Nešović.

I mlade muzičarke inspiriše odvažnost ove dive svetske muzičke scene.

Reperka Ivana Rašić alias Sajsi MC kaže da Tinu Tarner pamti od ranog detinjstva ali da je tek kasnije saznala o njenoj hrabrosti.

– Tinu Tarner pamtim od ranog detinjstva, uživala sam u njenom glasu u tom periodu i bila opčinjena njenom pojavom što scenski, što energetski, ali tek kasnije sa godinama i informacijama o njenom ličnom životu sam počela da shvatam koliko je hrabrosti bilo potrebno da se ranih 80-tih progovori o stvarima o kojima se sada tek govori i to i dalje nedovoljno. Tina Tarner je primer neverovatne žene koja je svojom životnom pričom pomogla da se mnoge žene ohrabre na čin oslobađanja iz kruga porodičnog nasilja, dok je na karijernom planu napravila presedan za žene u muzičkoj industriji, ponosno se odlučivši da nastavi solo pod najnepovoljnijim okolnostima . – zaključuje Sajsi MC.

„Moj život nije ličio na mene. To nije bio dobar život“

Na početku dokumentarnog filma o Tini Tarner na pitanje novinarke da li joj je već neko prilazio sa idejom da snimi film o njenom fantastičnom životu Tina Tarner uzvraća potvrdno dodajući:

“Moj život nije ličio na mene. To nije bio dobar život. Bio je to ponekad, ali bilo je u njemu više lošeg”.
Tina Tarner preminula je u 84. godini života u svom domu u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs