Microsoft: Kineski hakeri špijunirali ključne infrastrukture SAD

od strane | maj 25, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Tokom špijunirana jedna od meta bila i američka teritorija Guam, gde se nalazi strateški važna vojna baza SAD

Foto: Shutterstock.com

Američka kompanija Microsoft i zapadne obaveštajne službe saopštile su da su kineski hakeri, koji rade za svoju državu, špijunirali ključne američke infrastrukturne organizacije, od telekomunikacionih do transportnih centara.

Tokom špijunirana jedna od meta bila i američka teritorija Guam, gde se nalazi strateški važna vojna baza SAD, dodao je Microsoft.

Rojters navodi da, dok Kina i SAD redovno špijuniraju jedna drugu, analitičari kažu da je ovo jedna od najvećih poznatih kineskih sajber špijunaža uperenih ka američkoj ključnoj infrastrukturi.

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) saopštila je da radi sa partnerima iz Kanade, Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije, kao i FBI, da identifikuje koliko je organizacija bilo na meti.

Kanada, Britanija, Australija i Novi Zeland upozoreni su da bi i oni mogli da budu na meti hakera.

Analitičari Microsofta ističu da kineska hakerska grupa „Volt tajfun“ razvija sposobnosti kojima bi mogla da izazove pometnju u ključnim komunikacionim infrastrukturama između SAD i Azije tokom budućih kriza.

„To znači da se spremaju za takvu opciju. Kineska aktivnost je jedinstvena i zabrinjavajuća, jer analitičari još nemaju jasan uvid u to za šta je sposobna ova grupa“, rekao je analitičar za pretnje iz Google-a, Džon Hultkvist.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs