Predsednik otkrio da Prištini ne ide lako sa zahtevom za članstvo u Savet Evrope: Idu na drugi trik

od strane | maj 17, 2024 | Vesti | 0 Komentara

T. U.

Rekao je i da su Srbiji po pitanju članstva Kosova u SE ruke vezane, jer, kako kaže, „tu svi po komandi glasaju“, a da ono malo prijatelja što imamo to ih imamo, više od toga nećemo imati

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Prištini ne ide lako u vezi sa zahtevom za članstvo u Savet Evrope, ali da sada idu na drugi trik.

Kako je rekao za RTS u vezi članstva bi moglo da bude svašta, ali da im neće tako lako ići.

„Neće im to tako lako ići, zato što bi tu i Nemci pogazili sve svoje principe. Ali ja vidim šta rade. Oni sada rade na jednom drugom triku, u tome učestvuju Knaus i čitava ta lobi mašinerija oko njega, Britanci i tako dalje. A to je da se vratimo na Ahtisarijev plan“, rekao je Vučić ocenjujući da se na taj način u drugi plan stavlja Briselski sporazum.

Rekao je i da su Srbiji po pitanju članstva Kosova u SE ruke vezane, jer, kako kaže, „tu svi po komandi glasaju“, a da ono malo prijatelja što imamo to ih imamo, više od toga nećemo imati.

„Borimo se radimo sve što možemo, ali to je prilično ograničenih mogućnosti“, istakao je Vučić,

Na pitanje postoji li opasnost da neka od pet zemalja EU koja nije priznala tzv Kosovo promeni svoj stav, Vučić je rekao da se čini da je tu Grčka najklimavija, pogotovo posle izveštaja Dore Bakojani, od koga su se i bivši predsednici te zemlje Adonis Samaras i Aleksis Cipras ogradili.

„Da nisu se ogradili oni koji bi trebalo da budu najvažniji, ali nije važno“, rekao je Vučić.

Kako je rekao što se tiče Slovačke i Mađarske, dok je Roberta Fica i Viktora Orbana nikada neće promeniti svoj stav.

„Španija neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova. Plašim se španskog stava po pitanju Srebrenice. Kipar neće promeniti svoj stav. Nadam se da Grčka neće promeniti svoj stav“, rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs