Raspisana poternica za poljskim sudijom koji je pobegao u Minsk: Osumnjičen za delo za koje mu preti doživotna

od strane | maj 17, 2024 | Vesti | 0 Komentara

M. P.

Raspisana poternica za poljskim sudijom koji je pobegao u Minsk

Foto-ilustracija: Shutterstock

Poljski tužilac raspisao je poternicu za bivšim sudijom 2. odeljenja Vojvodskog upravnog suda u Varšavi Tomašem Šmitom, koji je podneo zahtev za politički azil u Belorusiji i koji se suočava sa optužbama za špijunažu u Poljskoj, saopštio je portparol Nacionalnog tužilaštva Pšemislav Novak.

On je naveo da tužilac koji vodi istragu u vezi sa Šmitom trenutno analizira osnove za podnošenje zahteva sudu za izdavanje evropskog naloga za hapšenje.

„Ako sud odluči da su ispunjeni uslovi i da postoji šansa da se izda evropski nalog za hapšenje, mislim da je to pitanje dana“ rekao je on, prenosi agencija PAP.

Novak je dodao da se Šmit suočava sa optužbama za špijunažu.

„Pre svega, on je optužen da je učestvovao u aktivnostima stranih obaveštajnih službi na štetu Republike Poljske. Ovo je veoma težak zločin… za koji je predviđena kazna do doživotnog zatvora“, objasnio je portparol Nacionalnog tužilaštva.

Državno tužilaštvo Poljske donelo je 10. maja rešenje o podizanju optužnice za špijunažu protiv Tomaša Šmita, koji je imao pristup poverljivim informacijama dok je radio u sudu u Varšavi, a koji je zatražio politički azil u Belorusiji.

Šmit je na konferenciji za novinare u Minsku rekao da je bio primoran da napusti Poljsku „zbog neslaganja sa politikom i postupcima aktuelnih vlasti“ i tvrdio da je bio proganjan i maltretiran zbog svojih nezavisnih političkih stavova.

Naveo je da je izabrao Belorusiju kao novu zemlju za život jer „zaista ceni ono što beloruski lider Aleksandar Lukašenko čini za mir Poljaka i Belorusa“, napominjući da Poljska pod uticajem SAD vodi svoj narod u rat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs