in

VLADIMIR JE BICIKLOM OBIŠAO TASOS POSLE POŽARA: Razlog će vas oduševiti (FOTO)

Foto: Piplmetar.rs

Vladimir Milanović je IT stručnjak iz Beograda, koji je letovao na Tasosu baš u vreme kad su tamo besneli požari. Odlučio je da obiđe celo grčko ostrvo biciklom kako bi testirao granice svoje izdržljivosti, a ovo je njegova priča.

NAJLEPŠI POKLON ZA ROĐENDAN: Grafit koji je oduševio Beograđane (FOTO)

– Dnevno provedem više od osam sati sedeći za kompjuterom zbog posla kojim se bavim. Do pre tri godine vozio sam bicikl redovno, a sada samo rekreativno igram fudbal. Na turu oko Tasosa biciklom krenuo sam prilično nepripremljen što ne savetujem nikome. Ostrvo je zaista prelepo i mnogo toga ima da se vidi – počeo je Milanović priču za Piplmetar.

REŠIO je da SKOČI PADOBRANOM, ali je nešto krenulo NAOPAKO i dobio je NAPAD (VIDEO)

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

Pored fudbala ponekad i vozi bicikl na Adi, ali napominje da krugovi koje pravi oko jezera u Beogradu nisu treninzi za bicikliste budući da je staza ravna. Ovo nije njegova prva tura biciklom jer je ranije, kako kaže, svojim biciklom vozio deonice od Beograda do Zlatibora, zatim od Beograda preko Šapca do Tare, na kojoj je takođe imao sopstvene rute.

NAJLEPŠA SLIKA 21. VEKA: Prikaz DETINJSTVA kakvog ga pamtimo u JEDNOJ FOTOGRAFIJI! (FOTO)

– Tada sam svojim biciklom i sa biciklističkom opremom vozio dugo i često. Moja najduža tura bila je 180 kilometara. Tada je sve bilo drugačije jer sam bio u formi – prisetio se.

“TREBA DA POŠTUJETE LJUDSKA PRAVA”: Pismeni zadatak ĐAKA PETAKA uzdrmao srpsko školstvo

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

Dok je bio na letovanju, odlučio je da proveri u kakvom je stanju njegov organizam, ali i da se okuša u nezaboravnoj avanturi koju preporučuje svima.

– Tasos je u obimu nešto manji od 100 kilometara, ali je pravi izazov za biciklizam jer ima mnogo uspona. Krenuo sam sa juga ostrva, gde sam bio smešten, ka istoku. Odlučio sam da idem u tom pravcu jer je tu bila teža ruta i želeo sam da je pređen na početku. Nisam se nadao da ću krizu osetiti već na tridesetom kilometru zbog ogromne uzbrdice – kazao je Milanović i dodao:

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Smatrao sam da je bolje da težu deonicu preguram dok imam svežinu. To sve je za mene bio izazov. Želeo sam da testiram granice svoje izdržljivosti budući da dugo nisam vozio.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

Na ovo neobično putovanje krenuo je, kako kaže, da bi video koliko opterećenja može da izdrži i dok se peo raznim uzbrdicama magičnog grčkog ostrva kaže da je u pojedinim trenucima razmišljao da živ i zdrav stigne.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Najveća uzbrdica nalazi se posle Golden Beach-a plaže ka mestu Panagija. Prizori su svakako nestvarni. Zanimljivo je što sam u momentima kada se oko mene pružala čarobna priroda razmišljao da istrajem i izdržim jer se u meni vodila borba.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

Iznajmio je, kako dodaje, prosečan bicikl, a od opreme je imao samo kacigu. Nije koristio nikakve energetske dodatke, nikakve čokoladice koje bi dodale gorivo njegovom telu.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Na celoj turi popio sam oko dva litra vode što je prilično malo. Na put sam krenuo sat i po posle podneva, a na isto mesto sam se vratio oko devet uveče. U početku sam zastajao da posetim plaže i zavirim u skrivene delove ostrva, ali sam shvatio da će mi to oduzeti mnogo vremena, te sam se trudio da mnoge lepote zadržim u glavi – rekao je Vladimir.

PROBALI SU DA VOZE KARTING NIZ STRMU PLANINU: Ono što su doživeli pamtiće do kraja života (VIDEO)

Prema njegovim rečima, putevi na Tasosu su dobri za vožnju, asfaltirani su i pravi su izazov za one koji žele ovakvu vrstu avanture.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Ono što sam zaključio, vozeći bicikl ostrvom, to je da narod tamo nije baš mnogo vredan. Do tog zaključka sam došao zbog toga što pored puta čitavom istočnom obalom ima toliko divljih kupina koje niko ne bere. Grci tamo su fokusirani na pčelarstvo, masline i turizam, pa im ovakva lepota promiče i propada – izjavio je.

Tokom strašnog nevremena na Tasosu ove godine u septembru izbili su požari i dosta ostrva je izgorelo.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Vozio sam putevima pored obale, pa nisam mogao da procenim da li je istina da je izgorelo dve trećine ostrva, kao što se pisalo u medijima tih dana – nastavio je Milanović.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

Miris paljevine osećao se svuda oko njega, dodaje.

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Recimo, deonica kod Alikija i kod Manastira Arhangela Mihaila izgorele su poprilično, što se dalo videti golim okom. Čini mi se da su vatrogasci pokušavali da sačuvaju kuće da ne izgore i da puste šumu da gori u brdo dok ne lokalizuju požar. To je bilo jako teško ugasiti. Tužan je prizor manastira koji je izgoreo, odnosno jednog njegovog dela – istakao je ovaj Beogađanin i dodao:

Foto: Piplmetar.rs
Foto: Piplmetar.rs

– Vatrogasci su locirani svuda po ostrvu, a posebno ih ima na istočnoj obali koja je, čini mi se, više bila pogođena požarima nego zapadna. Tokom vožnje primetio sam dosta vatrogasnih kola koja su projurila pored mene, nisam siguran da li je i u tim momentima negde gorelo.

Turu koju je vozio po najzelenijem grčkom ostrvu preporučuje svima koji na letovanje idu na Tasos. Miris meda i saća koji se širi u vazduhu, kaže, nikada neće zaboraviti.

(Piplmetar.rs)

Loading...