Alergije na hranu

od strane | maj 11, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Alergije na hranu nastaju kao rezultat povećanog imunološkog odgovora na proteine hrane. Prema istraživanjima, veruje se da danas postoji preko 170 različitih vrsta namirnica koje izazivaju alergijske reakcije kod dece i odraslih. Pacijenti često mešaju alergijsku reakciju sa neimunološkom reakcijom, kao što je netolerancija na laktozu.

Simptomi i alergeni

Simptomi alergije na hranu mogu uključivati svrab i oticanje usana, jezika i grla, osip na koži, mučninu, povraćanje, dijareju, bol u stomaku i anafilaksiju – tešku i potencijalno fatalnu reakciju koja može izazvati oticanje disajnih puteva i pad krvi. pritisak. Kod malog broja pacijenata se javljaju i migrene, koje se mogu javiti ili pogoršati nakon konzumiranja hrane koja sadrži alergen.
Najčešći alergeni u hrani su mleko, jaja, kikiriki, orasi, riba, školjke, soja i pšenica. Alergija na mleko nije isto što i intolerancija na laktozu, iako su njihovi simptomi slični. To su različite vrste lečenja. Alergija na hranu se dijagnostikuje kožnim testovima, krvnim testovima i eliminacionom dijetom. Kod kožnih testova važno je napomenuti da pozitivan test ne potvrđuje alergiju, ali je negativan isključuje. Lečenje alergije na hranu
Alergija na hranu se najbolje leči potpunim izbegavanjem hrane koja sadrži alergene. Pored toga, za ublažavanje simptoma mogu se koristiti antihistaminici, kortikosteroidi i drugi lekovi. U slučajevima teških alergijskih reakcija, anafilaksa, hitna medicinska pomoć i primena epinefrina mogu biti neophodni.
Da biste izbegli pojavu alergijske reakcije na hranu, pažljivo pročitajte etikete na hrani, edukujte se o sastavima hrane i pronađite alternativne namirnice koje možete koristiti.


Ako sumnjate na alergiju na hranu, obavezno se obratite lekaru da uradi test na alergiju. Takođe se preporučuje vođenje dnevnika u koji treba da zapišete koju hranu ste konzumirali i koji simptomi su se pojavili.